Colòmbia es desperta en pau

El Govern i les FARC posen fi a tot tipus d'accions armades

"No vam perdre mai l'esperança d'arribar a aquest dia", afirma el cap de de la guerrilla

Entra en vigor l’alto el foc entre el Govern de Colòmbia i les FARC. / REUTERS / STRINGER / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

Els colombians s'han despertat aquest dilluns en un altre país, on el so de la guerra comença a pertànyer al passat. Quaranta-vuit hores després que el president Juan Manuel Santos anunciés l'inici del cessament al foc bilateral i definitiu des d'aquest dilluns, les FARC van respondre amb la mateixa decisió política. “Ordeno a tots els nostres comandaments, a totes les nostres unitats, a tots i cada un dels nostres combatents, a cessar el foc i les hostilitats de manera definitiva contra l'Estat colombià a partir de les 24 hores de la nit d'avui”, va dir Timoleón Jiménez, àlies 'Timochenko', el principal referent de la guerrilla.

En el que sembla ser el seu últim missatge des de l'Havana, Timochenko va dir que la insurgència rep “emocionada” l'ordre de Santos a l'Exèrcit. “I procedim, en conseqüència (...) Avui més que mai volem abraçar-nos com a compatriotes i començar a treballar units per la nova Colòmbia. No vam perdre mai l'esperança d'arribar a aquest dia”.

El cap de les FARC va recordar que, en virtut de l'acord firmat amb el Govern per posar fi a un conflicte armat de 52 anys, ara la guerrilla té l'objectiu de convertir-se  en un moviment polític legal en les condicions pactades. I des d'aquest nou escenari, difícil d'imaginar a finals del 2012, quan es van iniciar les negociacions bilaterals, les FARC es comprometen a través de Timochenko a “fer tot el que estigui al seu abast perquè les víctimes del dolorós conflicte, que arriba a la seva fi, tinguin justícia i reparació”. El líder de la insurgència va considerar que l'agenda de pau acordada permet que  “les rivalitats i els rancors” quedin en el passat.

Confiança en el futur

Aquestes són hores extraordinàries a Colòmbia. El pessimisme que regnava en la societat després de tants intents infructuosos d'arribar a una entesa amb les FARC comença a cedir pas a una confiança diferent en el futur. Quan Santos va disposar el cessament del foc va ser eloqüent: “S'acaba així el conflicte amb les FARC”. En els fets, el president va avançar en aquesta direcció a causa de la confiança construïda durant les negociacions. Els últims 13 mesos van ser els de menys intensitat del conflicte des del 1964 en nombre de víctimes, ferits, i accions violentes.

D'acord amb el portal de la revista 'Semana', el president ha buscat amb aquesta ordre garantir entre altres coses la logística i seguretat que requerirà la Desena Conferència Nacional de la guerrilla. La reunió de les FARC, prevista per als primers dies del mes que ve, s'espera com una altra de les fites històriques d'aquest procés de pau. Els principals comandaments de la insurgència avalaran els acords de l'Havana i iniciaran la seva complexa però inexorable conversió en una força política.

Repercussions al Congrés

L'anunci formulat per Timochenko va ser recolzat per les principals figures del Congrés. El director del Partit de La U (al Govern), Armando Benedetti, va dir que “les FARC estan complint la seva paraula” i, per això, “els colombians hem d'estar de festa” ja que s'acaba el conflicte. És temps d'enfocar-se en el plebiscit del 2 d'octubre en què la població ha de validar o rebutjar l'acord. Les últimes enquestes prediuen una victòria del 'sÍ'.

Notícies relacionades

El senador Roy Barreras, integrant de la delegació de pau del Govern, va predir un canvi transcendent. “Després d'aquest mig segle de notícies violentes, en què els colombians ens vam acostumar a rebre males notícies, no hi haurà més guerra”. El liberal Guillermo García Realpe va qualificar de “gran notícia” el “que se silenciïn els fusells”.

Pel senador Antonio Navarro Wolf, exintegrant de l'M-19, la guerrilla que va abandonar les armes a principi dels anys 90 ha fet “el primer pas per a una verdadera reconciliació”. Els seguidors de l'expresident Álvaro Uribe van unir les seves veus per dir-li 'no' a l'acord en el plebiscit. Alfredo Rangel va predir un escenari fosc perquè les FARC no compliran el pacte. “Ells són el principal cartell de Colòmbia i seguiran en el mateix, però ja sense vigilància de la Força Pública. Seguiran extorsionant i delinquint”.