LA LLUITA CONTRA EL GIHADISME

La Guàrdia Nacional que vol crear Hollande contra el terrorisme, en cinc claus

El nou cos de seguretat , format per reservistes i voluntaris, podria veure la llum el pròxim mes de setembre

mbenach34757733 french president francois hollande  2nd l  visits the nation160720203558

mbenach34757733 french president francois hollande 2nd l visits the nation160720203558 / MEHDI FEDOUACH

4
Es llegeix en minuts

El president francès, François Hollande, havia evocat al novembre la seva voluntat d’establir una Guàrdia Nacional, i dijous passat va oficialitzar la creació d’aquest nou cos de seguretat, que veurà la llum en els pròxims mesos. Al setembre la proposta serà sotmesa a la consulta de comissions parlamentàries, amb la idea que sigui operativa «com més aviat millor». Segons el Ministeri de l’Interior, des del passat 14 de juliol s’han presentat milers de voluntaris per unir-se a les files d’aquesta nova guàrdia, formada per reservistes.

1 ¿Per què es va crear la primera Guàrdia?

La primera Guàrdia Nacional es va crear la vigília del 14 de juliol de 1789, sota el nom de «Guàrdia burgesa». Tenia com a funció mantenir l’ordre públic en absència de l’Exèrcit reial, rebutjat a la capital. Aquesta força civil reunia 800 homes sota el mando de La Fayette. Formacions similars es van crear posteriorment als municipis francesos. La milícia va evolucionar amb els diferents règims polítics, desapareixent i després reapareixent. Tant va mantenir l’ordre com va participar en determinades revoltes, inclosa la revolució de 1848. Va ser en part perquè es va unir a la Comuna de París, el 1871, que la Guàrdia Nacional va desaparèixer amb el fracàs d’aquestarevolta.

2 ¿Per a què serviria aquest cos?

Evocada durant llarg temps, la creació d’una Guàrdia Nacional va tornar a ser defensada per diversos comentaristes el gener del 2015, després dels atacs gihadistes contra el satíric Charlie Hebdo i el Hyper Cacher, i després dels atemptats de novembre a París. Els presidents de la UDI (Unió dels Demòcrates i Independents), MoDem (Moviment Democràtic) i del Partit Radical de l’Esquerra (PRG) l’hi van suggerir a Hollande. «No tenim els mitjans per vigilar i assegurar al conjunt del territori nacional, els mitjans de transport, els llocs públics.Li hem suggerit que, com ja s’ha fet en la nostra història i en altres països, podem crear una Guàrdia Nacional que permeti als ciutadans recolzar les forces de l’ordre, equipats, entrenats, capacitats, supervisats», va explicar Jean-Christophe Lagarde (UDI).

Hollande va reprendre la idea, al considerar-la una manera d’afrontar una situació que mobilitza les forces armades per a una missió que pot ser realitzada per civils entrenats, com la vigilància d’edificis i les patrulles. Això permetria augmentar i repartir millor els efectius.

3 ¿Qui participaria en aquest cos?

«El president de la República ha decidit que la Guàrdia Nacional es constitueixi a partir de les reserves operatives existents», va precisar l’Elisi. Aquesta decisió va ser presa «d’acord amb el treball» efectuat per parlamentaris especialistes.

El 20 de juliol, igual que al novembre, el cap de l’Estat va insistir especialment en el paper dels reservistes al si d’una Guàrdia Nacional. «A l’ajuntar totes aquestes reserves, de primer i segon nivell, que anomenem les reserves dels nostres exèrcits, podem dir que a França es constitueix amb vosaltres una Guàrdia Nacional», va declarar davant els reservistes. Al novembre, Hollande va dir desitjar treure «millor partit de les possibilitats de les reserves de defensa, encara explotades de forma insuficient».

4 ¿Quan i com es posarà en marxa?

La qüestió serà abordada en un Consell de Defensa a principis d’agost, va precisar l’Elisi, abans d’«una consulta de les comissions parlamentàries» al setembre, «perquè sigui operativa el més aviat possible la constitució d’aquesta força al servei de la protecció dels francesos». Les modalitats d’aplicació, inclosa la distribució d’efectius entre antics militars i voluntaris civils, estan per precisar. Seran definides «d’acord amb totes les parts interessades», va indicar l’Elisi. El 2012, un grup anònim d’oficials va publicar una tribuna en Le Point proposant «una Guàrdia Nacional de 75.000 homes», entre ells 15.000 armats. Els altres tindrien «un estatus de civils mobilitzats entre 30 i 100 dies a l’any i remunerats segons el seu rang».

5¿En què consisteix la reserva?

Notícies relacionades

La reserva va ser creada precisament per reemplaçar l’antiga Guàrdia Nacional. N'hi ha una per a l’Exèrcit i una per a la Gendarmeria Nacional, a la qual es va afegir la de la policia nacional el 2013. Es parla de reserva de primer nivell per designar els civils que s’apunten voluntàriament a la reserva de la Gendarmeria o de l’Exèrcit. La reserva de segon nivell, mobilitzada en circumstàncies excepcionals, designa els militars o gendarmes retirats, considerats reservistes durant els cinc anys posteriors al final del seu servei. Un reservista pot absentar-se dies de la feina en relació amb la seva activitat en la reserva, fins a 210 dies.

Segons les últimes xifres del Govern, hi ha 12.000 reservistes operatius de la Gendarmeria i de la policia. Haurien de ser 15.000 a finals de juliol, i s’afegirien 10.000 retirats de la Gendarmeria. A l’Exèrcit, el ministre de Defensa va anunciar la seva voluntat d’augmentar els reservistes dels actuals 28.000 a 40.000 el 2019.