La crisi econòmica veneçolana

McDonald's deixa de vendre Big Mac per falta de pa a Veneçuela

La cadena de menjar ràpid ha dit que la situació és temporal

El Govern atribueix els problemes d'escassetat a la guerra econòmica

mmgallardo34739631 file   in this saturday  oct  10  2015  file photo  the sun 160722103049

mmgallardo34739631 file in this saturday oct 10 2015 file photo the sun 160722103049 / Gene J Puskar

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

L'escassetat ha picat a les portes dels McDonald's a Veneçuela. La cadena nord-americana de menjar ràpid deixarà de vendre la seva hamburguesa Big Mac fins que pugui normalitzar les seves provisions. “Treballem per solucionar aquesta situació temporal. Juntament amb el nostre proveïdor avaluem les millors opcions que ens permetin seguir oferint productes de qualitat”, ha dit Arcos Dorados, la franquícia que gestiona a Llatinoamèrica i al Carib la marca nord-americana.

La companyia del pallasso Ronald s'ha abstingut de precisar quina mena de carències afronta. Els mitjans de premsa han assegurat que el que falta és la farina i per això no es pot subministrar el pa de les hamburgueses. McDonald's ha informat que, malgrat les circumstàncies, continuarà oferint “altres productes”, com “Cuarto de Libra, CBO i McNífica”.

No és la primera vegada que l'escassetat obliga la cadena de menjar a replantejar les seves ofertes. El gener passat, enmig de la declaració de l'estat d'excepció i emergència econòmica per part del president Nicolás Maduro, McDonald's va deixar de vendre patates fregides. En aquest moment va al·legar la impossibilitat d'importar el tubercle precuit i va oferir a canvi iuca fregida i altres productes, com el iogurt, el gelat o l'amanida, per acompanyar els seus plats. La venda de patates es va reactivar amb producció nacional, encara que amb un augment en el preu del producte.

GUERRA ECONÒMICA O IMPERÍCIA

La crisi galopant es reflecteix en tots els intersticis de l'economia. El mercat negre és el gran guanyador de la situació: el que falta es ven a preus astronòmics que disparen encara més la inflació. Es calcula que a finals del 2016 el cost de la vida s'incrementarà un 700%. Tot això repercuteix en la provisió d'aliments bàsics, entre ells la farina, i en el consum del menjar d'emergència com els McDonald's .

“La guerra econòmica o el model: ¿qui és el dolent?”, es pregunta Héctor Silva Michelena a la web Prodavinci.com. D'acord amb xifres oficials, el Govern ha confiscat 5,2 milions d'hectàrees en 1.200 unitats de producció durant l'última dècada. “Avui dia les terres confiscades produeixen menys del que ho feien amb els seus propietaris originals o no produeixen”.

MASSA FRONTS

Maduro s'encara amb massa fronts de tempesta a la vegada. Mentre l'excap de Govern d'Espanya José Luis Rodríguez Zapatero intenta encarrilar el diàleg entre el Govern i l'oposició, ara amb l'ajuda del Vaticà, els esforços per garantir el proveïment de la població es fan cada vegada més apressants, malgrat la intervenció militar.

La firma nord-americana Kimberly-Clark, fabricant de productes d'higiene com paper higiènic, tovalloles sanitàries i bolquers, va anunciar dies enrere el tancament de les seves operacions a Veneçuela a causa del “deteriorament de les condicions econòmiques i de negoci”. Dos dies després de l'abandonament de les instal·lacions pels propietaris, el Govern va prendre l'empresa i va anunciar la seva reactivació de la mà dels treballadors. Maduro va aprovar una partida de 22 milions de dòlars per garantir la matèria primera importada que permeti mantenir la producció fins al 31 de desembre.

“Més que paraules és un compromís, per això he vingut a aprovar els recursos per fer les inversions i garantir la matèria primera. El que no podem acceptar és que vinguin uns propietaris d'un dia per l'altre, tanquin les portes i facin fora els treballadors”, va dir. Maduro, durant la visita a la fàbrica, va explicar el que fa per afrontar l'escassetat. El president va assegurar que té 50 gallines ponedores i que intercanvia els ous amb la resta de la seva família. També va dir que planta 'ahuyama', tomàquet i cogombre.


Notícies relacionades

Segueix-nos a Twitter  @EP_internac_cas

Segueix-nos a la nostra pàgina de Facebook