La xifra de detinguts a Turquia després del cop fallit puja a 6.000

Entre els arrestats hi ha el suposat nou cap de l'Estat Major si hagués prosperat l'intent

Al centre i el sud del país han sigut detinguts avui 136 jutges i fiscals

kamor34730885 sdt01  istanbul  turkey   17 07 2016   turkish president rec160717201223

kamor34730885 sdt01 istanbul turkey 17 07 2016 turkish president rec160717201223 / SEDAT SUNA

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Unes 6.000 persones han sigut detingudes després del cop d'Estat fallit registrat a Turquia divendres a la nit, segons ha informat aquest diumenge el ministre turc de Justícia, Bekir Bozdag, abans d'afegir que "hi haurà més" arrestos. Fins ara, les autoritats havien informat de 2.839 militars detinguts, entre ells desenes de generals, mentre que més de 2.700 jutges ha sigut destituïts.

Segons l'agència de notícies Anadolu, han sigut arrestats 52 militars a la base de Denizli, incloent-hi un general, mentre que a la base de l'OTAN d'Incirlik s'ha detingut una dotzena de soldats, incloent-hi un altre general.

Vuit generals de la Força Aèria, que estaven suposadament en una llista per ser comandants regionals en el cas d'un cop exitós, van ser detinguts dissabte a la nit a l'aeroport de Sabiha Gokcen, a la part asiàtica d'Istanbul, des d'on van ser traslladats al departament antiterrorista de la policia d'Istanbul per ser interrogats.

Segons l'emissora de notícies NTV, en total ja han sigut detinguts 34 generals de l'Exèrcit turc, tots sospitosos d'estar involucrats en el cop. Entre els detinguts fins ara destaquen els responsables màxims del segon i el tercer Exèrcit, respectivament, Erdal Öztürk i Adem Huduti.

Un altre dels detinguts és Akin Öztürk, excomandant de la força aèria, que havia de ser suposadament el nou cap de l'Estat Major en cas de prosperar el cop, assegura la premsa. Öztürk ha negat en els primers interrogatoris qualsevol implicació en el cop, ha informat avui l'emissora CNNTürk.

Els altres militars detinguts han començat a ser interrogats avui per la policia. Diversos soldats rasos, que feien el servei militar obligatori en el moment del cop, han assegurat que no sabien res d'un aixecament militar. Han indicat que van ser cridats a sortir de les casernes en el que es pensaven era un exercici militar.

ANKARA INSISTEIX A ASSENYALAR GÜLEN

El ministre Bozdag ha tornat a acusar els seguidors del predicador conservador Fetullah Gülen d'haver organitzat el cop, i ha afegit que el Govern turc seguirà netejant les institucions de l'Estat i l'Exèrcit: "L'home número u en això [el cop] és Gülen. Després d'això, mantenir Gülen als Estats Units no serveix en l'amistat entre Turquia i els Estats Units".

El teòleg islamista viu des de fa anys en un exili autoimposat al país nord-americà. Ankara exigeix la seva extradició, una reclamació que el president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha reiterat de nou després del motí.

Notícies relacionades

Sobre les destitucions dels 2.700 jutges (d'un total estimat de 15.000 a tot el país), Bozdag ha subratllat que l'objectiu és "alliberar la judicatura turca" amb aquests cessaments.

L'agència de notícies privada Dogan ha informat que al centre i el sud del país han sigut detinguts aquest diumenge un total 136 jutges i fiscals.