El fracassat cop d'Estat a Turquia deixa almenys 265 morts i més de 1.100 ferits

El president Erdogan diu que el motí ha sigut un "acte d'alta traïció" i que els colpistes "pagaran un alt preu"

Han sigut detinguts més de 2.600 militars suposadament implicats en l'intent de revolta

jjubierre34719880 surrendered turkish soldiers who were involved in the coup a160716200209

jjubierre34719880 surrendered turkish soldiers who were involved in the coup a160716200209 / STRINGER

3
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

El Govern turc dóna per controlada la situació al país i per fracassat l'intent de cop d'Estat contra el president, Recep Tayyib Erdogan, que aquesta matinada ha arribat a l'aeroport d'Istanbul. L'intent colpista el va sorprendre fora de la capital, Ankara. En una compareixença al mateix aeroport, el president turc va dir que l'intent colpista havia sigut "un acte de traïció" i que els responsables "pagaran un alt preu".  Prèviament, el primer ministre, Binali Yildirim, havia comparegut per assegurar que “la situació està àmpliament sota control”, encara que se seguien sentint trets i explosions a Istanbul. Segons el primer ministre turc, Binali Yildirim, almenys 265 persones han mort -104 són colpistes i 161 són civils- a tot el país durant l'intent colpista i més de 1.100 han resultat ferides. Les autoritats turques han detingut 2.639 militars suposadament implicats en l'intent de cop d'estat, han informat avui diverses televisions locals.  

Durant unes hores, els colpistes, que van arribar a controlar la televisió estatal i van aconseguir desplegar tropes en zones estratègiques de les principals ciutats del país, van assegurar que havien pres el poder, en detriment del Govern democràticament elegit, amb l'objectiu de “restablir l'ordre constitucional, la democràcia, els drets humans, les llibertats i l'imperi de la llei". Avions de combat i helicòpters van sobrevolar a baixa altura la capital.

La confusió es va mantenir des d'un principi, quan avions de combat van sobrevolar Ankara, ahir cap a les nou del vespre. En un primera compareixença pública, feta a través d'una videotrucada amb el telèfon mòbil de la presentadora de les notícies de la cadena CNN Türk, Erdogan va fer una crida als ciutadans a ocupar els carrers, les places i els aeroports per mostrar la unitat i el poder del país.

Diversos milers de persones van sortir al carrer, malgrat que els militars havien anunciat un toc de queda a nivell nacional. “No hi ha un poder més gran que el del poble”, va dir Erdogan. El cap d'Estat va fer una crida als militars a respectar la cadena de comandament. Com a president del país, és el comandant en cap.

ATAC AL PARLAMENT

En el motí van morir 17 policies en enfrontaments amb l'Exèrcit, encara que algunes fonts van informar que 12 persones havien mort en l'explosió al Parlament. La Cambra va ser blanc també dels trets de tancs que van envoltar l'edifici. Poc després es van sentir dues fortes explosions al centre de la capital i helicòpters de combat van obrir foc contra el centre que alberga l'Agència Nacional d'Intel·ligència.

Segons el secretari de premsa de l'agència turca d'intel·ligència (MIT), Nuh Yilmaz, el motí ha sigut dirigit per “un petit grup de militars gülenistes (de la Gendarmeria i les Forces de l'Aire) que sabien que serien rellevats”, va dir en referència al denominat Moviment Gülen, liderat pel clergue Fetullah Gülen, un antic aliat d'Erdogan convertit en arxienemic i autoexiliat als Estats Units. 

El Govern considera aquest moviment una organització terrorista amb infiltrats a la magistratura, l'aparell de seguretat i els mitjans de comunicació. Yilmaz va comentar que calculaven que la situació estaria sota control aquest matí, però poques hores abans de la sortida del sol, el soroll de munició i d'avions militars seguia a Istanbul.

Segons fonts de la presidència del país eurasiàtic, el comunicat dels militars, emès per la televisió estatal TRT, no va ser autoritzat per la cadena de comandament. Les mateixes fonts va confirmar que “un avió de caça F16 va abatre un helicòpter Sikorsky pres pels colpistes”, encara que no va precisar més detalls. Durant un parell d'hores, la TRT va estar sota control colpista, però les forces lleials al Govern van aconseguir desallotjar-la, sempre segons la mateixa font.

TANCAMENT DE L'AEROPORT

Durant l'intent de cop els aeroports van quedar tancats i no es va permetre que cap aparell s'enlairés. Només els vols ja en l'aire van ser autoritzats a aterrar, almenys a Istanbul. Les imatges de televisió van mostrar vehicles militars blindats a l'aeroport internacional Atatürk d'Istanbul que es van començar a retirar després de la 01.00 de la matinada, hora local (una hora menys a Espanya). Fonts del Govern van dir que es restabliria el trànsit aeri en poques hores.

Notícies relacionades

Tots els partits opositors es van manifestar en contra de la insurrecció. En un altre fet insòlit, les imatges de televisió van mostrar els habitualment transitats ponts del Bòsfor buits de vehicles. La Gendarmeria els hauria tallat al trànsit.

Per la seva banda, l'expresident turc Abdullah Gül va assegurar que Turquia “no és un país llatinoamericà ni africà” i que és “totalment inacceptable anar en contra de la voluntat nacional”. També va instar els militars a tornar a les casernes. I va afegir: “Animo la gent que estigui tranquil·la i eviti enfrontaments en defensa de la democràcia”.

Temes:

Turquia