L'Eurocambra opta per la línia dura davant el 'brexit'

El ple es pronuncia avui sobre una resolució que reclama a David Cameron l'inici del procés de divorci al Consell Europeu d'aquest dimarts a Brussel·les

jjubierre34492290 topshot combo this combination of pictures created on ju160628115006 / JOHN THYS

jjubierre34492290 topshot    combo  this combination of pictures created on ju160628115006
Xoc verbal entre Juncker i Farage.

/

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Parlament Europeu no vol esperar fins a tardor perquè Londres activi l'article 50 del Tractat i posi en marxa el procés de divorci després de la victòria del 'brexit' en el referèndum del 23 de juny. Vol que el primer ministre britànic, David Cameron, actuï amb urgència i cursi “immediatament” la notificació al Consell Europeu que arrenca aquest dimarts a Brussel·les.

“Per evitar una inseguretat perjudicial per a tots i protegir la integritat de la Unió, la notificació estipulada en l'article 50 del Tractat s'ha de produir immediatament”, insta l'esborrany de la resolució pactada pels principals grups polítics de la Cambra, PPEPSELiberals i Verds, i que vota aquest dimarts el ple en una sessió extraordinària convocada per avaluar la victòria del 'brexit'. El text demana a Cameron que notifiqui el resultat del referèndum en la cimera d'aquesta setmana i adverteix que “aquesta notificació posarà en marxa el procediment de retirada”.

Els eurodiputats reconeixen en el text el desig dels ciutadans britànics de sortir de la Unió, manifesten que la seva postura ha de ser respectada plenament, començant “per l'activació immediata” del procés de sortida que “ha de ser aplicat amb rapidesa i coherència”, i recorden que fins que no hi hagi pacte sobre les condicions del divorci “no podrà convenir-se una nova relació entre el Regne Unit i la UE”.

RESTITUCIÓ DEL COMISSARI BRITÀNIC

L'Eurocambra aprofita aquest primer pronunciament sobre el 'brexit' per reiterar el seu paper i implicació en el procés, per demanar a l'Executiu comunitari que reassigni “amb efecte immediat” la cartera del comissari de Regne Unit -després de la dimissió del responsable de mercats financers Jonathan Hill la setmana passada- i per instar el Consell -on hi ha representats els 28 governs de la UE- a modificar l'ordre de les presidències semestrals de la UE “per impedir que el procés de retirada posi en perill la gestió dels assumptes corrents de la Unió”. Es dóna la circumstància que Regne Unit ha d'assumir aquesta presidència semestral en la segona meitat de 2017 i la UE ja ha demanat al Govern britànic que aclareixi aviat els seus plans.

Notícies relacionades

Europa està en un moment crític, admet la resolució, i és necessari tornar a centrar el debat en els interessos i les expectatives dels ciutadans europeus. Per això cal “una reflexió sobre el futur de la Unió” i “reformar la Unió perquè sigui més democràtica”. El que necessita Europa, prossegueixen, és “reforçar el nucli de la Unió i evitar solucions a la carta”, encara que admeten que alguns Estats membres puguin optar per “una integració més lenta o menys profunda”.

En el text, també es demana “un full de ruta” per millorar la unió, aprofitar al màxim el Tractat de Lisboa, i una revisió dels tractats a la qual l'Eurocambra contribuirà amb informes sobre la capacitat pressupostària de l'eurozona i ajustos en l'actual configuració institucional de la Unió Europea.