Ha guanyat el 'brexit'... ¿Què passa ara?

La sortida del Regne Unit no és automàtica ja que s'obre un període de dos anys per pactar la marxa

Ha guanyat el 'brexit'... ¿Què passa ara?

TOBY MELVILLE (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La victòria del 'brexit' obre un període ple d'incerteses a Europa. És terreny inexplorat. Mai un Estat membre havia abandonat abans el club encara que l'última reforma del Tractat de Lisboa -el 2009- va incloure una clàusula de sortida voluntària que una vegada activada obrirà un procés negociador per tancar les condicions del divorci. 

¿És la sortida automàtica?

No. No canviarà res de forma immediata. De moment, el Regne Unit segueix sent membre de la Unió Europea. Ha de seguir aportant fons i respectant la normativa comunitària.

¿Com s'activa la sortida?

Perquè el divorci sigui efectiu, el primer que el Regne Unit haurà de fer és notificar per carta al president del Consell Europeu, Donald Tusk, el resultat de la votació i el desig britànic d'activar l'article 50 del Tractat que regula la sortida d'un Estat membre de la Unió Europea. Fins que no arribi aquesta missiva no començaria el compte enrere. 

¿Com són els terminis de negociació?

Una vegada enviada la carta s'obriria un període de negociació de dos anys, ampliables si les dues parts ho acorden, per dissenyar un acord de sortida que hauria de ser ratificat per majoria qualificada al Consell i aprovat al Parlament Europeu. 

¿Què s'ha de negociar?

Notícies relacionades

Primer han de negociar un nou acord comercial, ja que el 'brexit' suposa la sortida del Regne Unit del mercat comú. També ha de pactar-se en quina situació queden els britànics residents en altres països europeus, així com els ciutadans comunitaris residents a la Gran Bretanya.

 ¿Quan ho ha de notificar el Regne Unit?

No hi ha terminis preestablerts però la sensació és que el primer ministre, David Cameron, no presentarà la demanda de forma immediata. El Regne Unit necessitarà temps per elaborar el resultat i definir una estratègia per minimitzar l'impacte econòmic i polític. Hi ha un Consell Europeu aquest pròxim 28 i 29 de juny a Brussel·les i serà la primera ocasió dels 28 de fer una anàlisi en comú.