¿Què sabem i què no sabem de les conseqüències del 'brexit'?

Ningú sap què passarà amb els treballadors, estudiants, jubilats europeus al Regne Unit i viceversa

jgblanco34435766 a taxi driver holds a union flag  as he celebrates following160624141714

jgblanco34435766 a taxi driver holds a union flag as he celebrates following160624141714 / TOBY MELVILLE

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El Regne Unit se'n va de la Unió Europea. Així ho han decidit els britànics en un referèndum. El resultat de la votació col·loca la Gran Bretanya i els països de la UE davant un escenari ple d'incògnites. I sobretot els seus ciutadans. Aquests són alguns dels principals interrogants que es plantegen. Molts, no us volem enganyar, encara no tenen respostes.

¿En quina situació quedaran els treballadors espanyols (i europeus) que visquin al Regne Unit?

No és clar. És obvi que, si la Gran Bretanya surt de la UE, el principi de la llibertat de circulació de treballadors es trenca. Però és només sobre el paper. En realitat, ni els governs europeus ni el britànic saben què passarà. I el mateix passa amb els treballadors que han cotitzat en aquests territoris. Ara s'obre un període de dos anys durant el qual tot això s'ha de negociar, amb la qual cosa és possible que s'arribi a un acord.

¿Tindran accés a la sanitat pública?

Actualment, els britànics, com la resta d'europeus, es beneficien de la targeta sanitària única europea, que dóna dret al mateix accés als serveis sanitaris que els locals. Si surten de la UE, ja no podran fer servir aquesta targeta, i els europeus tampoc podran accedir allà a la sanitat. No obstant, tot dependrà de què es negociï.

¿Els europeus que viuen allà i els britànics que són aquí passen a ser sense papers?

Actualment, pel dret a la lliure circulació de persones en el si de la UE, un espanyol té permís de residència i treball de forma automàtica a la Gran Bretanya. I viceversa. Amb el 'brexit', això, en teoria, deixa de ser així. S'haurà de veure quins mecanismes burocràtics s'estableixen per a aquestes persones. De moment, i fins almenys d'aquí dos anys, tot segueix igual. Però ningú sap què passarà després. Sobretot dependrà de si ho negocia la UE en bloc amb el Regne Unit o si els tractats sobre l'ocupació, la residència o la cotització per a la jubilació es pacten país per país.

¿Es reinstaurarà el visat?

En principi, al sortir de la UE la llibertat de moviments també queda trencada. És a dir, ja no es podrà anar al Regne Unit només amb el DNI. De totes maneres, tenint en compte l'ingent nombre de turistes que en un sentit i un altre es mouen entre la UE i la Gran Bretanya, sembla poc probable que es reinstauri el visat o un tràmit fronterer farragós. El més raonable és que es busqui un acord perquè el moviment de persones segueixi sent fluid.

¿Els meus fills podran estudiar en universitats d'Anglaterra?

Les universitats britàniques ja han enviat comunicats per tranquil·litzar els seus alumnes europeus, en què reconeixen que no saben què passarà d'aquí dos anys, però que fins llavors tot segueix igual.

Fins ara, a totes les universitats públiques britàniques els universitaris europeus paguen la mateixa matrícula que els britànics: 9.000 lliures. A més, es poden beneficiar del programa de crèdits del Govern britànic que es fa càrrec d'aquesta matrícula fins que, una vegada acabada la carrera, l'estudiant comença a guanyar un sou superior als 25.000 euros a l'any. Amb el 'brexit', els estudiants europeus perdrien aquests avantatges i haurien de pagar igual que els estudiants extracomunitaris, que paguen matrícules molt més altes.

¿Se'n ressentirà el turisme britànic a Espanya?

Notícies relacionades

No sembla probable. La inestabilitat i perillositat dels altres destins turístics, la solidesa de la indústria turística espanyola, els vincles amb els operadors turístics britànics i la preferència dels turistes de les illes per la costa espanyola sembla blindar el sector. Actualment, el 30% de pernoctacions de turistes a Espanya són de britànics, que es gasten 14.000 milions d'euros a l'any. No obstant, un restabliment de les fronteres que dificulti els trasllats sí que podria tenir impacte.

¿S'enfonsaran els fons d'inversió dels estalviadors?

La patacada a les borses que ha suposat el 'brexit' fa que tots els fons d'inversió de renda variable i les inversions en divises puguin patir un brusc descens. L'esperança és que l'actuació de les entitats financeres, sobretot del banc central europeu, ajudi a calmar les aigües financeres.