Madrid critica la visita de Cameron a Gibraltar, la primera d'un 'premier' al Penyal en 48 anys

L'estada del primer ministre britànic serà de tan sols dues hores i se centrarà únicament en la campanya contra el 'Brexit'

2
Es llegeix en minuts

El ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, ha reiterat la posició contrària del Govern espanyol a la visita del primer ministre britànic, David Cameron, a Gibraltar, una colònia que forma part dels territoris que l'ONU considera pendents de descolonització. Feia 48 anys que un cap de Govern britànic no visitava Gibraltar.

En declaracions només de saber-se que el primer ministre britànic, David Cameron, viatja aquest dijous al Penyal, García-Margallo ha recalcat que Espanya i el Regne Unit són països "socis i aliats" que, malgrat tot, mantenen "profundes diferències" sobre la qüestió de Gibraltar. "No volem que aquestes diferències interfereixin en la nostra amistat", ha dit.

García-Margallo ha recordat que Gibraltar és una colònia de la llista de territoris pendents de descolonització de l'ONU, que "insta any rere any a posar fi a aquesta situació colonial mitjançant les oportunes negociacions".

David Cameron farà una visita llampec de dues hores a Gibraltar dins de la campanya a favor de la permanència del Regne Unit a la Unió Europea, quan falta una setmana perquè se celebri el referèndum del 'Brexit'.

PROBLEMA DE PRIMER ORDRE

"Espanya desitja ferventment que el Regne Unit segueixi a la UE. Però si el 'Brexit' es produeix, es crearia una situació radicalment diferent de l'actual a Gibraltar i un problema de primer ordre per al Penyal", ha declarat García-Margallo.

En aquest sentit, García-Margallo ha explicat que Espanya hauria de parlar amb el Regne Unit per arribar a "alguna mena d'acord sobre cosobirania" a Gibraltar, que considera "la solució més assenyada".

García-Margallo ha dit que, fins i tot amb un "acord de cosobirania", se seguiria aplicant la doctrina de l'ONU i Gibraltar continuaria sent considerat per la comunitat internacional "com un territori cridat a ser descolonitzat".

Ha recordat així la resolució 2353 de l'Assemblea General de l'ONU, adoptada el 1967, que fa evident que la situació colonial de Gibraltar menysté la integritat territorial d'Espanya.

PROCÉS DE DESCOLONITZACIÓ

El ministre ha subratllat que l'ONU ha indicat "amb claredat" que, en el procés de descolonització, "el principi que ha de regir és el de restitució de la integritat territorial espanyola i no una pretesa lliure determinació que reclamen els ocupants de Gibraltar".

En aquest sentit, ha assegurat que la cosobirania "ha de ser vista com una etapa intermèdia cap a l'objectiu final", que és la recuperació de la integritat territorial d'Espanya.

El ministre d'Exteriors en funcions ha assenyalat que fa només dos dies davant el comitè de Descolonització de les Nacions Unides, Espanya va recordar que ha de "fer front a comportaments irresponsables de les autoritats gibraltarenyes i a greus problemes que s'originen al Penyal".

Ha recordat que Gibraltar "és un paradís fiscal" que ofereix anonimat i secret "a evasors d'impostos i a tots aquells que prefereixin que les seves identitats es mantinguin ocultes en els fluxos financers que fan anar".

RÈGIM FISCAL

García-Margallo ha indicat, així mateix, que la Comissió Europea té oberta una investigació "en tota regla" sobre el règim fiscal gibraltareny i que Gibraltar "es comporta també amb escàs o nul respecte" al medi ambient a la badia d'Algesires.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, ha dit, el Parlament Europeu ha demanat explicacions a la Comissió TAXE sobre la vinculació entre Gibraltar i els papers de Luxemburg i sol·licitarà explicacions en la investigació dels 'papers de Panamà'.

Per últim, el ministre ha assenyalat que el Penyal és l'origen "d'un greu problema de contraban de tabac", com demostra que, entre el 2012 i el 2015, es van confiscar més de dos milions de paquets a la reixa.