REFERÈNDUM DECISIU
Gordon Brown encapçala l'ofensiva laborista contra el Brexit
L'ex primer ministre britànic torna a saltar a l'arena política per defensar la permanència del Regne Unit a la Unió Europea

kamor34269364 woli03 leicester reino unido 13 06 2016 el exp160613211941 /
La batalla a favor de la permanència del Regne Unit a Europa ha quedat en mans de l’esquerra britànica. Quan falten nou dies per al referèndum, amb els conservadors profundament dividits i els sondejos molt igualats, el resultat pot dependre dels nou milions que van votar el Partit Laborista en les eleccions generals de l’any passat.
El primer ministre, el conservador David Cameron, molt actiu fins ara en mítings, debats i entrevistes a la televisió, ha passat el relleu a l’ex primer ministre laborista Gordon Brown, que ha llançat la campanya El laborisme torna a la lluita. En un acte a Leicester, Brown va demanar ahir als simpatitzants que es mobilitzin i votin a favor de la permanència, perquè és «on més poden sortir-hi guanyant».
El polític, ja retirat però la intervenció del qual en el referèndum d’Escòcia es va considerar molt influent en el resultat, va defensar el paper de la UE en la protecció del medi ambient, els drets dels treballadors i la lluita contra els paradisos fiscals. En tots aquests assumptes, va resumir, és millor estar a dins que fora. I també és millor estar a dins per afrontar els desafiaments de la globalització, que requereixen augmentar la cooperació entre els països: «La UE no és la causa del problema, perquè si funciona la cooperació, la UE pot ser la solució al problema».
La cúpula laborista, endormiscada fins ara, inclòs l’actual líder, Jeremy Corbyn, prepara per als pròxims dies una forta mobilització a la recerca del seu electorat tradicional, que està bastant desmotivat i fins i tot temptat de recolzar el Brexit.
BASES OBRERES / En principi els laboristes són els més proeuropeus, amb un 61% de suport a la permanència, però hi ha un 27% que vol marxar de la UE i un 10% més està indecís. El problema de la immigració separa els dirigents de les bases obreres, que en aquest assumpte estan més a prop de l’UKIP i del vot antieuropeista, a pesar fins i tot de la crida dels sindicats.
Notícies relacionadesDilluns, un nou estudi publicat per un grup antiimmigració, Migration Watch, va proclamar que el Regne Unit haurà d’absorbir una immigració neta anual de 250.000 persones durant els pròxims 20 anys. El seu president, Stephen Green, va explicar que, amb aquesta afluència d’immigrants, la població «arribarà als 80 milions en 30 anys». «Si ens quedem a la UE no es podrà impedir un ràpid increment de la nostra població. Això canviarà el nostre país per sempre», va afirmar.
Els sectors econòmics i financers estan cada vegada més preocupats davant un triomf del Brexit que pot conduir a una recessió. La direcció del grup de telecomunicacions BT i els sindicats del sector van demanar ahir en una carta conjunta a desenes de milers d’assalariats que defensin la permanència a la UE: «El vot tindrà un impacte en l’economia i repercussions en les empreses que operen al Regne unit. Això concerneix a BT».
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Un minut a les fosques Catalunya prepara un potent dispositiu per viure de manera massiva l’històric eclipsi total del 2026
- Paella "Imprescindible": els elogis al millor restaurant de Tarragona segons Tripadvisor
- BARCELONEJANT Cunyades de luxe en la gala més top
- Entrevista Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura: «Tots els menjadors escolars haurien de tenir cuina pròpia»
- Què passa al teu cos si menges xocolata just després de sopar?
- Polèmica RTVE demanarà una auditoria del televot espanyol després del suport aclaparador a Israel
- VEÏNS DEL SUD Europa repensa la seva estratègia per a un Sahel amb rècords de violència i un inesperat xoc diplomàtic amb Algèria
- La caixa de ressonància Eurovisió: ¿I si arriba a guanyar Israel?
- Prèvia del derbi català Un nou vídeo de l’atropellament massiu a Cornellà revela que la conductora ja havia arrossegat aficionats abans