Clinton s'imposa a Puerto Rico i s'acosta a la candidatura demòcrata

A l'espera d'acabar l'escrutini, 60 delegats estan en joc per encaminar la primera dama a la Casa Blanca

dcaminal34169850 democratic presidential candidate  former secretar160606095949

dcaminal34169850 democratic presidential candidate former secretar160606095949 / GABRIELLE LURIE

1
Es llegeix en minuts

Hillary Clinton s'ha imposat en les primàries demòcrates de Puerto Rico al seu contrincant Bernie Sanders, per un ampli marge, i s'acosta més a la nominació com a candidata presidencial del seu partit de cara a les eleccions del novembre.

Amb més de la meitat del vot escrutat (53,13%), la Comissió Estatal d'Eleccions de Puerto Rico ha detallat que l'exsecretària d'Estat dels EUA ha obtingut el 59,45% dels vots, mentre que el senador s'ha quedat amb el 37% dels vots.

Hi ha en joc 60 delegats, els mateixos que segons diversos sondejos li falten a l'esposa de l'expresident Bill Clinton per acumular els delegats necessaris per aconseguir la victòria en aquesta llarga carrera per la candidatura demòcrata a ocupar la Casa Blanca a partir de l'any que ve.

Però és previsible que no obtingui tots els delegats en joc, ja que per aconseguir-ho necessitaria vèncer amb més del 85% dels vots. Dimarts, previsiblement, quedarà sentenciada la nominació, després de les eleccions a Califòrnia, Montana, Nova Jersey, Nou Mèxic, Dakota del Nord i Dakota del Sud, amb un total de 806 delegats.

Els delegats de Puerto Rico es repartiran proporcionalment entre Clinton i Sanders en funció del recompte final de vots, que previsiblement no estarà disponible fins dilluns ben entrada la matinada. A aquestes altures del recompte, l'ex primera dama dels EUA aconseguirà prop de 36 delegats.

AVANTATGE CONTUNDENT I ESPERAT

Notícies relacionades

En qualsevol cas, l'avantatge d'aquest dilluns de Clinton ha sigut contundent, però sense sorprendre, ja que partia com a clara favorita en una illa on el matrimoni Clinton disfruta d'una gran acceptació, tot i que Sanders va fer una campanya més intensa i compromesa.

En aquesta jornada, els 2,8 milions de porto-riquenys amb dret a vot també estaven cridats a pronunciar-se en les primàries dels dos principals partits locals, el governant Partit Popular Democràtic (PPD) i l'opositor Partit Nou Progressista.