Joies amagades al doble fons de la tassa d'un presoner a Auschwitz

S'hi han trobat un anell i una cadena d'or

  / AFP / BARTOSZ SIEDLIK

 
jjubierre33950272 a gold ring that was found by curators of auschwit160519164807

/

1
Es llegeix en minuts

Una aliança i una cadena d'or, amagats fa 70 anys al doble fons d'una tassa de metall esmaltada per un presoner del camp nazi d'Auschwitz-Birkenau, han sigut trobats en el transcurs dels treballs de manteniment.

El museu del camp de concentració ha informat que les joies s'han trobat en una gran tassa d'acer esmaltat, un dels milers d'estris de cuina exposats al museu. El portaveu del complex culturalPawel Sawicki, ha assegurat que al llarg del temps s'han fet diferents troballes, però aquesta última és única pel mètode escollit pel pres jueu per amagar les seves pertinences.

"No hem examinat els milers d'estris de cuina exposats, però hem trobat aquestes joies perquè la degradació del fons de la tassa ha fet que se separés per si sola", ha precisat el portaveu.

Notícies relacionades

La cadena, embolicada amb un tros de tissú, estava col·locada al costat de l'anell. La identificació del propietari de les joies és impossible però queda patent que el presoner es va creure les mentides dels alemanys quan deien als detinguts que s'emportessin les seves pertinences de valor per poder iniciar una vida nova. A l'arribar als camps de concentració, els objectes eren robats als seus propietaris abans que aquests fossin d'enviats a morir.

De la troballa de les joies, segons el portaveu del museu, no només se'n desprèn la consciència del pres sobre la manera d'actuar dels alemanys, sinó també l'esperança d'una possible supervivència.