Una exguerrillera amb caràcter, discreta i amb capacitat de lideratge

Durant la dictadura militar, Rousseff va ser víctima de la tortura i la presó i la seva carrera política la va fer de la mà de l'expresident Lula da Silva

kamor33847311 gra077  brasilia  12 05 2016   fotograf a de archi160512183539

kamor33847311 gra077 brasilia 12 05 2016 fotograf a de archi160512183539 / Fernando Bizerra Jr

1
Es llegeix en minuts

Del 77% a només el 10% de popularitat. Dilma Rousseff ha vist al llarg dels seus dos mandats com la seva popularitat s'ha anat ensorrant fins a ser víctima del que qualifica com un "cop d'Estat parlamentari".

La carrera política de Rousseff, una economista nascuda a la ciutat de Belo Horizonte, capital de Minas Gerais, fa 68 anys, està estretament lligada al seu antecessor a la presidència, Luiz Inácio Lula da Silva

Fins a aconseguir convertir-se el 2011 en la primera presidenta en la història del Brasil, Rousseff va ocupar el càrrec de ministra d'Energia i Mines i el Ministeri de Presidència, el més influent, sota la presidència de Lula, el seu gran mentor.

Filla d'un immigrant hongarès i d'una mestra brasilera, Rousseff va abraçar de molt jove el marxisme i es va unir a dos grups armats que combatien la dictadura militar, que va regir els destins del Brasil del 1964 al 1985.

TORTURADA I EMPRESONADA

En realitat va tenir un paper més d'agitadora que de guerrillera, però el 1970 va ser detinguda, torturada i condemnada a la presó, on va estar durant dos anys. El tribunal militar que la va jutjar la va qualificar de "papessa de la subversió". 

Coneguda per ser una dona de caràcter fort i amb fama d'autoritària -no es reprimia a l'hora de corregir els seus ministres en públic-, s'ha distingit per la seva capacitat de lideratge, malgrat no tenir carisma.

Notícies relacionades

"El que és difícil no és el meu temperament, sinó la meva funció", va dir un dia. "He de resoldre problemes i conflictes. Sense descans. No em critiquen per ser dura, sinó per ser dona", va afegir.

Fora de l'àmbit polític, Rousseff, una àvida lectora i seguidora de la sèrie 'Joc de trons', s'ha distingit per la seva discreció. Ha guardat amb zel la seva vida privada.