PERFIL

Un personatge gris, calculador, tranquil i amant de la poesia

Michel Temer arriba a la presidència sense haver passat per les urnes i per fer un gir neoliberal en l'economia brasilera

bgonzalez33847639 gra123  brasilia  12 05 2016   fotograf a de archi160512124308

bgonzalez33847639 gra123 brasilia 12 05 2016 fotograf a de archi160512124308 / Fernando Bizerra Jr

1
Es llegeix en minuts
EDU SOTO / RIO DE JANEIRO

Michel Temer, de 75 anys, assumeix la presidència de la democràcia més gran de l'Amèrica Llatina sense haver rebut ni un sol vot. Curiosament, es tracta del tercer polític del Partit del Moviment Democràtic del Brasil (PMDB) que arriba a exercir el càrrec de cap d'Estat sense haver passat per les urnes.

Un dubtós mèrit del considerat com el "partit frontissa" de la política del Brasil, una gran força política amb tocs caciquistes que ningú sap del cert a quina ideologia respon.

Conegut pel seu caràcter tranquil i calculador, Temer sempre ha sigut una persona grisa, aquella mena de dirigents que prefereixen mantenir-se en un segon pla. Fill d'una acomodada família libanesa instal·lada a l'interior de São Paulo el 1920, és pare de cinc fills i està casat en terceres núpcies amb un exreina de la bellesa 43 anys més jove. 

Va estudiar Dret a la prestigiosa Universitat de São Paulo (USP) i es va doctorar en Dret Públic. En aquells anys va publicar un autèntic 'best-seller' a les facultats de Dret de tot el país: “Elementos del Derecho Constitucional'. No és l'únic llibre al seu haver. N'ha editat un de poemes propis, gènere literari que l'apassiona.

GIR NEOLIBERAL

Notícies relacionades

Entre les reformes “bombàstiques” -com les qualifica la premsa del Brasil- que pensa posar en marxa s'inclou reduir el nombre de ministeris per estalviar despeses i una profunda reforma tributària.

Segons ha explicat a EL PERIÓDICO el professor d'Economia de la Universitat de Campinas, Guilherme Mello, “el Govern Temer iniciarà un decidit gir neoliberal que inclourà importants privatitzacions en tots els sectors i una pèrdua important de drets laborals”.