CRISI POLÍTICA AL BRASIL

¿Per què l'exfutbolista Romário serà clau en el futur de Dilma Rousseff?

L'exjugador del FC Barcelona serà un dels 81 senadors que decidiran el futur de la presidenta del Brasil

La seva decisió podria afectar el seu objectiu d'arribar a l'alcaldia de Rio de Janeiro a l'octubre

2
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

Molts encara no ho saben, però el dia que Romário de Souza Faria'O Baixinho', va decidir penjar les botes de futbol, un nou món es va obrir davant els seus ulls. Era el 2009, quan després d'una temporada desastrosa en l'equip dels seus amors, el Vasco da Gama, i un pas fugaç per l'Amèrica, l'equip de segona favorit del seu pare, l'etern “camisa 11” del Brasil va decidir entrar de ple en la política.

“Pensava que la política era el lloc per als lladres i els canalles. La vaig encertar”, va arribar a dir en una polèmica entrevista amb la revista 'Placar', publicada l'abril del 2015, en què a més va anunciar la seva intenció d'arribar a convertir-se en el pròxim alcalde de Rio de Janeiro. Però els seus plans de conquistar la futura ciutat olímpica hauran d'esperar. 

El senador carioca del Partit Socialista Brasiler (PSB) haurà de decidir aquest dimecres el futur de la presidenta Dilma Rousseff. Elegit amb 4.683.963 vots l'octubre del 2014, el gran davanter del 'Dream Team' de Johan Cruyff serà un dels 81 membres del Senat que haurà de decidir sobre l'obertura de l''impeachment' a la Cambra alta brasilera.

Conegut per la seva lluita acèrrima contra la corrupcióRomario no va dubtar a denunciar els negocis il·lícits que hi havia darrere del Mundial de Futbol de la FIFA celebrat a Brasil el 2014. És per això que la seva postura davant el suposat “maquillatge comptable”, delicte pel qual serà jutjada Dilma Rousseff, té per a ell una importància capital si vol recaptar vots de cara a les eleccions municipals de l'octubre.

DEFENSOR DE L''IMPEACHMENT'

“A Dilma li podem imputar els mesos que vam patir amb la depreciació de la nostra economia, les retallades en els programes socials, la desocupació i la reducció de les inversions. Aquest escenari ja havia sigut previst per la presidenta abans de la seva elecció i per això va maquillar els comptes el 2014 cometent frau electoral”, va escriure al seu compte de Facebook el 6 de maig deixant clar que el seu vot seria a favor de l''impeachment'.

Notícies relacionades

Pot ser que, en un principi, la decisió de només un dels 81 senadors no tingui un efecte decisiu en la votació d'aquest dimecres, ja que, només serà necessària una majoria simple per apartar la líder del Partit dels Treballadors (PT) per 180 dies. No obstant, al cap dels sis mesos en què Rousseff s'haurà de defensar davant el Senat, es produirà la decisió definitiva en què seran necessaris 54 vots per acabar definitivament amb el seu mandat presidencial.

Serà aquí quan cada vot dels totpoderosos senadors resultarà fonamental. Malgrat que l'inventor del regat de “cua de vaca”, aquell que va deixar assegut el central madridista Rafael Alkorta en el mític 5-0 de la temporada 1993-94, s'ha llaurat una reputació irreprotxable com un dels líders més respectats del PSB, el pes de participar en el tèrbol 'impeachment' de Rousseff podria jugar contra seu. Acostumat a la pressió sobre els terrenys de joc, ara haurà de suportar la pressió de votar la sortida de Rousseff a escassos mesos de les eleccions municipals.