ESCÀNDOL MUNDIAL D'EVASIÓ FISCAL

La reacció del primer ministre d'Islàndia quan li pregunten pels 'papers de Panamà'

Gunnlaugsson, enxampat per sorpresa, es va aixecar i va abandonar el plató on l'entrevistaven

Gunnlaugsson s’aixeca i abandona l’entrevista quan li van preguntar pels #Panamapapers. / periodico

1
Es llegeix en minuts

El primer ministre d'Islàndia, Sigmundur David Gunnlaugsson, és un dels noms que apareixen als 'papers de Panamà', una investigació sobre els líders mundials i personatges famosos que han utilitzat paradisos fiscals per evadir impostos. En el cas de Gunnlaugsson, la filtració apunta que va ocultar milions de dòlars a les illes Verges britàniques. Una acusació que no li ha agradat gens, com va evidenciar la seva reacció durant una entrevista aquest diumenge a la televisió pública sueca SVT, membre del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) que ha destapat l'escàndol dels #PanamaPapers

"Jo no he amagat res. És com si m'acusessin de qualsevol cosa", va dir, agafat per sorpresa i visiblement molest quan el periodista li va preguntar pel cas. Dit això, Gunnlaugsson es va aixecar i va abandonar el lloc.

Al primer ministre d'Islàndia l'espera una setmana difícil. Tocat per l'escàndol dels 'papers de Panamà', al seu país afronta una manifestació contra la seva gestió i una moció de confiança al Parlament.

Notícies relacionades

Segons la investigació periodística, el primer ministre islandès tenia, juntament amb la seva dona, una empresa pantalla, Wintris Inc, a les illes Verges britàniques. El 2009, Gunnlaugsson va cedir la seva part a la seva dona pel preu simbòlic d'un dòlar. Elegit el 2013, a l'arribar al càrrec va prometre trencar amb les pràctiques que havien portat el país a la crisi financera del 2008. Segons un portaveu oficial, la parella va declarar tots els seus béns.

Més de 16.000 islandesos han firmat una petició reclamant la seva dimissió