Jagger a l'Havana: "El temps ho canvia tot"

El concert dels Rolling Stones aixeca una enorme expectació entre els cubans

L'actuació és a l'aire lliure i gratuïta i s'hi espera entre 300.000 i 500.000 persones

abertran33305160 hab01 la habana cuba 24 03 2016 la banda bri160325164624 / Alejandro Ernesto

abertran33305160 hab01  la habana  cuba   24 03 2016   la banda bri160325164624
Entrevista a quatre cubans en relació amb el primer concert de Rolling Stones a l’Havana.

/

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / L'HAVANA (enviada especial)

És difícil dir qui està més exultant a l'Havana, si els Rolling Stones o els centenars de milers de cubans que es preparen per assistir aquest divendres a la nit a la Ciudad Deportiva al Concert per l'amistat que la banda britànica ofereix de franc. Sigui com sigui, els uns i els altres saben que és un moment únic a Cuba, carregat de simbolisme i impacte no només musical sinó també social i polític, un esdeveniment darrere el qual molts, però no tothom, senten el batec d'aires nous a Cuba.

“El temps ho canvia tot”, deia el mateix Mick Jagger dijous a la tarda només d'aterrar a l'aeroport José Martí, on la formació britànica va arribar en un vol privat de Miami Air i on van ser rebuts per una delegació del Ministeri de Cultura cubà i per l'ambaixador britànic a l'illa, Tim Cole, que després els va oferir una recepció a la seu diplomàtica.

Els cigars, la salsa i les prohibicions

La presència de ses satàniques majestats a Cuba és molt més que “cigars i salsa”, les dues coses que Jagger està desitjant disfrutar. I el cantant va dir que “se sent històric de ser aquí perquè no hi han fet mai cap macroconcert. Fa cinc o deu anys hauria sigut impossible. Òbviament alguna cosa ha canviat els últims anys”. Llavors el va interrompre un Keith Richards pletòric que troba raons per a l'expectació i l'eufòria, seva i dels cubans. “És el que passa quan prohibeixes coses”, deia.

“Per problemes x hem estat al marge de moltes coses”, constata aquest divendres Raúl Verdecia, Ruly, un noi de 24 anys que és guitarrista en una banda anomenada Diván i que aquests dies està treballant en el festival Havana World Music. Per la feina --benvinguda sempre però avui "maleïda"-- ell es perdrà el concert però sap que la visita dels Rolling “és almenys un principi per a un intercanvi entre músics cubans i nord-americans” i alguna cosa més: “el principi de moltes coses”.

"No hi estem acostumats"

A la Ciudad Deportiva s'hi esperen entre 300.000 i mig milió d'espectadors a l'aire lliure.  “És un esdeveniment”, explica Pepe, un home de 53 anys que es guanya la vida com un dels autònoms de l'incipient sector privat fent feines de paleta, lampista i pintor. “M'agrada el rock i m'agrada la bona música però hi aniria encara que només fos per veure les llums, les pantalles, l'escenari... No estem acostumats a aquesta mena de concerts, amb aquesta tecnologia. Necessitem que vinguin més músics estrangers”.

Notícies relacionades

Els Rolling volen oferir al poble cubà “un gran espectacle, nou i emocionant” en paraules de Jagger. Per fer-ho han preparat un concert diferent dels de la recent gira 'Olé' per Llatinoamèrica, amb un escenari especialment dissenyat per a l'ocasió i un nou sistema d'àudio. També han convidat un cor local, Entrevoces, a acompanyar-los quan interpretin 'You can’t always get what you want' i havien demanat als cubans que votessin a internet per triar una entre quatre cançons per incloure en el repertori. 

En la llista d'aquestes cançons per triar ('You got me rocking', 'Get off my cloud', 'She’s so cold' i 'All down the line') no hi és (I can’t get no) Satisfaction, però no cal. La satisfacció està garantida a l'Havana.