ATEMPTAT MÚLTIPLE A BRUSSEL·LES

Ciutadans trenca la imatge d'unitat antiterrorista amb crítiques a Podem

El partit de Rivera censura la presència de la força morada en la reunió del pacte antigihadista

lpedragosa33279944 madrid 22 03 2016  el ministro del interior presid160322191828

lpedragosa33279944 madrid 22 03 2016 el ministro del interior presid160322191828 / J M Prats

2
Es llegeix en minuts

Els partits que van firmar el pacte antigihadista el mes de febrer de l’any passat es van haver de reunir ahir dimarts per tercera vegada. L’atemptat múltiple de Brussel·les obligava les nou forces que integren l’acord a ratificar la unitat política contra el terrorisme global. Però una d’aquestes forces, Ciutadans, va trencar ahir la buscada imatge de consens al dedicar tota la jornada a criticar obertament tant la presència de Podem, en qualitat d’«observador», en la trobada com la invitació a aquesta formació per part del PP. Uns atacs potser indissociables del context polític actual, en què s’està en plenes negociacions de cara a la formació de govern.

PROBLEMES DE DESPLAÇAMENT

La reunió va unir representants de PP, PSOE, Ciutadans, Unió, UPD, PAR, UPN i Fòrum Astúries. La portaveu de Coalició Canària, força que també subscriu el pacte, no hi va poder assistir per problemes de desplaçament, si bé hi va enviar un comunicat expressant el seu suport a la vigència del pacte. En aquesta mateixa línia es van manifestar tots els partits, però durant les hores prèvies a la cita el partit d’Albert Rivera havia trencat el protocol criticant que el Govern hagués cursat una invitació a Podem, que no es va adherir a l’acord.

    Diversos dirigents de Ciutadans, com els diputats Fernando de Páramo i Miguel Gutiérrez, van qüestionar a Twitter que l’Executiu tractés en peu d’igualtat les forces que estan decidides a «actuar» contra el terrorisme i una que «només hi va a observar». «Al Govern ja li va bé», va recalcar Páramo. Això va ser abans de la reunió. Després de la trobada, el vicesecretari general del partit taronja i diputat al Congrés, José Manuel Villegas, va titllar d’«anomalia» la invitació a Podem i va posar en dubte el compromís del partit morat en la lluita contra el terrorisme.

Notícies relacionades

    Enfront d’aquests atacs, Podem va optar per no entrar en polèmiques i va desplegar un to conciliador tant abans com després de la reunió. El seu mateix líder, Pablo Iglesias, havia assegurat hores abans de la cita que no era el dia dels retrets, sinó d’intentar «aportar solucions», i que amb aquest esperit assistien a la reunió. «La unitat de les forces  polítiques està per sobre de qualsevol consideració o de qualsevol firma d’un document»,

 va subratllar. «Per a les qüestions d’Estat, es pot comptar amb Podem», va ratificar després de la cita del diputat Rafael Mayoral.