DECISIÓ SORPRESA A MOSCOU

Putin anuncia la retirada parcial de les tropes desplegades a Síria

El president rus considera que el desplegament militar "ha complert la tasca encomanada" i ha arribat el moment del "procés de pau"

Moscou, amb importants interessos econòmics i militars al país àrab, mantindrà operativa la base aèria de Latakia i el port de Tartus

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Ha sigut un cop d'efecte, que ha agafat tothom a contrapeu, incloent-hi els EUA. El president rus, Vladímir Putin, ha anunciat aquest dilluns a la nit l'inici de la retirada de les tropes russes desplegades a Síria. "Crec que la tasca que les nostres Forces Armades i el Ministeri de Defensa tenien encomanada s'ha complert totalment, per això ordeno al ministre de Defensa que des de demà comenci la retirada de la majoria de les nostres forces a Síria", ha declarat el líder del Kremlin durant una reunió amb els responsables de Defensa i Exteriors.

Tot i que Rússia s'ha involucrat intensament des del principi de la guerra en el suport del règim de Baixar al-Assad, la intervenció militar russa com a tal va començar després de l'estiu, quan l'Estat sirià trontollava davant l'empenta dels rebels. La campanya de bombardejos va canviar el signe de la guerra i va col·locar el bàndol governamental en una posició de fortalesa davant les negociacions de pau que comencen a Ginebra. "El treball efectiu del nostre Exèrcit ha creat les condicions per a l'inici del procés de pau", ha dit Putin. 

VERITABLE ABAST 

Tot i no saber-se gairebé detalls de la decisió russa, de les paraules de Putin n'ha quedat clar que Moscou mantindrà un important contingent al país àrab, i que seguiran operatives les seves principals instal·lacions militars. La Marina del Kremlin posseeix una base a Tartus, en què està ampliant les instal·lacions per acollir els principals vaixells de guerra russos. L'aeròdrom de Khmeimim, a prop de Latakia, des d'on l'aviació russa llança les incursions aèries, també seguirà obert. A més, des del principi del conflicte, Rússia ha mantingut equips d'assessors que treballaven i col·laboraven estretament amb els comandaments militars sirians.

principals instal·lacions militarsuna base a TartusTartusLa intervenció de Putin equival a un reconeixement 'de facto' per part del Kremlin que l'aspiració d'Assad de reprendre el control de tot el territori sirià no prou aparença de realitat, i constitueix tot un poderós senyal al seu aliat que ha arribat l'hora de seure a negociar. Des de Damasc, les autoritats sirianes han presentat la decisió com una reducció d'efectius militars, més que no pas com una retirada total. Segons un comunicat de la presidència, la mesura ha sigut acordada pel president Assad i per Putin en una conversa telefònica.

CRISI ECONÒMICA

Notícies relacionades

A l'iniciar-se la intervenció militar russa a Síria, el mateix líder del Kremlin es va encarregar de subratllar que la missió no tindria caràcter indefinit. La dura crisi econòmica que passa Rússia a causa del daltabaix dels preus del petroli sembla que inclini el Kremlin a ser més reticent i conservador a l'hora de prendre iniciatives militars en els conflictes en què hi ha els seus interessos en joc.

Mentrestant, a Ginebra, han arrencat les negociacions amb una reunió entre l'enviat de l'ONU i la Lliga Àrab per a Síria, Steffan de Mistura, i representants del règim sirià. "L'únic pla b disponible és tornar a la guerra”, ha dit a l'iniciar la primera de tres rondes de negociacions en què pretén aconseguir “un full de ruta clar” per posar fi a la guerra i dissenyar el futur polític de Síria. Aquest dimarts es veurà amb representants de les forces opositores agrupades en la Comissió Suprema de Negociacions.