Un atac d'Al-Qaida contra tres hotels de turistes causa 16 morts a Costa d'Ivori

En l'assalt, produït a la localitat de Grand Bassam, també han mort dos soldats i els sis terroristes

Diversos turistes assassinats a la Costa d’Ivori en un atac d’Al-Qaida contra diversos hotels. / periodico

2
Es llegeix en minuts

Un grup d’homes armats va atacar ahir la zona turística de la ciutat de Grand Bassam, a Costa d’Ivori, molt freqüentada per occidentals, i va matar almenys 16 persones, quatre de les quals eren europees. Les autoritats ivorianes no havien informat de la nacionalitat de les víctimes al tancament d’aquesta edició. El president francès, François Hollande, va dir no obstant que entre els morts hi ha «almenys un francès». També hi van morir dos soldats ivorians, segons va informar el president del país africà, Alassane Ouattara, que va visitar el lloc de l’atemptat, reivindicat per Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI).

L’assalt, perpetrat per sis homes a mitja tarda, es va portar a terme des de la platja i va tenir com a blanc fins a tres hotels, segons va informar el ministre de l’Interior, Hamed Bakayoko, en un comunicat llegit a la televisió nacional. El ministre va dir que els «sis terroristes» havien sigut «neutralitzats», és a dir abatuts.

Part de les víctimes mortals es van produir a l’Hotel Étoile du Sud. Grand Bassam està situat a uns 40 quilòmetres d’Abidjan, capital del país africà. Segons alguns testimonis, els atacants van disparar contra les persones que es trobaven al bar d’aquest hotel, ubicat a peu de platja. Les fonts van dir també que els assaltants havien cridat Allahu Akbar (Al·là és gran).

CINTURÓ AMB GRANADES

«He vist set morts que he filmat», va dir a l’agència Reuters Dramane Kime, un testimoni de l’Hotel Étoile du Sud. «Eren quatre atacants. Jo estava nedant i quan va començar tot vaig sortir corrent», va explicar Kime. Un altre testimoni, el libanès Abbàs el-Roz, que s’allotjava a l’Étoile du Sud, va explicar que almenys un dels assaltants anava armat amb un fusell d’assalt Kalaixnikov i amb un cinturó amb granades.

Unitats de les forces especials i de la policia es van desplaçar fins al lloc dels fets per evacuar els ferits i els treballadors i clients dels hotels de la zona, molt freqüentada per ivorians i estrangers durant els caps de setmana. Ciutat històrica, Grand Bassam és l’antiga capital de Costa d’Ivori.

Notícies relacionades

És la primera vegada que es produeix un atemptat d’aquestes característiques a Costa d’Ivori. Ara fa dos mesos, un atac similar perpetrat a l’Hotel Splendid i una cafeteria de Ouagadougou, a Burkina Faso, comès per gihadistes d’Al-Qaida, va matar 26 persones de 18 nacionalitats diferents. D’altra banda, 156 van ser alliberades després d’una operació de rescat que va durar tota la nit.

El mes de novembre passat, un altre atac contra un luxós hotel de Bamako es va saldar amb 27 morts, entre treballadors i clients de l’hotel, a més dels 13 assaltants, tots abatuts per les forces de seguretat, que també van haver de realitzar una operació de rescat per alliberar gairebé 200 ostatges.