Homenatge silenciós al Japó a les víctimes del tsunami

Les zones afectades no han recuperat l'activitat econòmica i pateixen l'envelliment

Greenpeace adverteix que Fukushima planteja problemes no resolts

KMA38 UKEDO (JAPÓN) 11/03/2016.- Mark Kanekita, de 37 años, lanza flores al mar en memoria de las víctimas del terremoto y posterior tsunami de hace cinco años en el distrito de Abraham en Sendai (Japón) hoy, 11 de marzo de 2016. Japón recordó hoy con un minuto de silencio el terremoto y el tsunami acaecidos hace justo cinco años, que dejaron más de 18.000 muertos y desaparecidos en el noreste de Japón y provocaron el accidente nuclear de la central de Fukushima. En los diversos actos celebrados por todo el país se guardó un minuto de silencio a las 14.46 hora local (05.46 GMT), momento exacto en el que el 11 de marzo de 2011 se registró el terremoto de 9 grados en la escala abierta de Richter que desencadenó la tragedia. EFE/Kimimasa Mayama / KIMIMASA MAYAMA (EFE)

KMA38 UKEDO (JAPÓN) 11/03/2016.- Mark Kanekita, de 37 años, lanza flores al mar en memoria de las víctimas del terremoto y posterior tsunami de hace cinco años en el distrito de Abraham en Sendai (Japón) hoy, 11 de marzo de 2016. Japón recordó hoy con un minuto de silencio el terremoto y el tsunami acaecidos hace justo cinco años, que dejaron más de 18.000 muertos y desaparecidos en el noreste de Japón y provocaron el accidente nuclear de la central de Fukushima. En los diversos actos celebrados por todo el país se guardó un minuto de silencio a las 14.46 hora local (05.46 GMT), momento exacto en el que el 11 de marzo de 2011 se registró el terremoto de 9 grados en la escala abierta de Richter que desencadenó la tragedia. EFE/Kimimasa Mayama
KMA11 NAMIE (JAPÓN) 11/03/2016.- Monjes budistas celebran una ceremonia en memoria de las víctimas del terremoto y posterior tsunami de hace cinco años en el distrito devastado de Ukedo, a cinco kilómetros de la central nuclear de Diichi en Fukushima hoy, 11 de marzo de 2016. Japón recordó hoy con un minuto de silencio el terremoto y el tsunami acaecidos hace justo cinco años, que dejaron más de 18.000 muertos y desaparecidos en el noreste de Japón y provocaron el accidente nuclear de la central de Fukushima. En los diversos actos celebrados por todo el país se guardó un minuto de silencio a las 14.46 hora local (05.46 GMT), momento exacto en el que el 11 de marzo de 2011 se registró el terremoto de 9 grados en la escala abierta de Richter que desencadenó la tragedia. EFE/Kimimasa Mayama
KMA28 UKEDO (JAPÓN) 11/03/2016.- Varias personas guardan un minuto de silencio en memoria de las víctimas del terremoto y posterior tsunami de hace cinco años en el distrito de Abraham en Sendai (Japón) hoy, 11 de marzo de 2016. Japón recordó hoy con un minuto de silencio el terremoto y el tsunami acaecidos hace justo cinco años, que dejaron más de 18.000 muertos y desaparecidos en el noreste de Japón y provocaron el accidente nuclear de la central de Fukushima. En los diversos actos celebrados por todo el país se guardó un minuto de silencio a las 14.46 hora local (05.46 GMT), momento exacto en el que el 11 de marzo de 2011 se registró el terremoto de 9 grados en la escala abierta de Richter que desencadenó la tragedia. EFE/Kimimasa Mayama
Homenatge silenciós al Japó a les víctimes del tsunami

/

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

Un toc de campanes a les 14.46 hora local va marcar l’inici d’un minut de silenci que va ser seguit en tota la nació. Just cinc anys enrere, un sisme de nou graus sota l’oceà va generar onades gegants que van esborrar del mapa pobles sencers i van causar gairebé 20.000 víctimes, entre morts i desapareguts. El Japó encara en paga la factura humana i econòmica.

Les banderes dels edificis oficials van onejar ahir a mig pal. Una cerimònia a la capital, presidida pel primer ministre, Shinzo Abe, l’emperador Akihito i l’emperadriu Michiko, recordava els que ja no hi són i donava ànims als milers de desplaçats.

«Jo era una estudiant i, com cada dia, l’avi es va acomiadar de mi a casa i el pare em va portar a l’estació de tren. El cos del meu avi va aparèixer dies després i el pare no va tornar mai», va recordar a la cerimònia Hisato Yamamoto, de 22 anys i originària de la prefectura d’Iwate. El seu pare era bomber. «Llavors vaig preguntar a la mare per què el meu pare hi va haver d’anar, però avui estic orgullosa d’ell i el respecto per intentar protegir les vides de la gent».

Visions diferents

L’emperador Akihito va subratllar els èxits en la reconstrucció de les zones afectades i va recordar els que encara pateixen les conseqüències del tsunami. «És important que els cors de tots segueixin amb els afectats perquè qualsevol persona en dificultats sigui capaç de recuperar la seva vida al més ràpid possible».

L’Administració de Tòquio afirma que ja s’han acabat 130.000 vivendes i que se n’han construït 9.000 estructures més en zones més elevades per eludir els efectes d’un altre tsunami. En la cerimònia d’ahir, Abe va recordar el «progrés» de la reconstrucció i les «llavors de negocis» que ja germinen. «Més del 70% de la terra cultivable està a punt i gairebé el 90% de la indústria pesquera ha recuperat la seva activitat», va dir.

Notícies relacionades

Però el panorama es veu d’una altra manera des de les zones afectades. Un estudi recent assegurava que menys de la meitat de la indústria pesquera havia obtingut beneficis d’almenys el 80% dels registrats abans del tsunami. Les prefectures més afectades s’enfronten també a l’envelliment, ja que els joves marxen buscant oportunitats a altres punts del país, segons el diari Japan Times.

Cinc anys i 8.000 treballadors diaris tampoc han sigut suficients per domar Fukushima. El full de ruta que preveu el seu desmantellament en 40 anys s’enfronta a problemes que semblen insalvables. «Hi ha prop de 700.000 tones d’aigua contaminada als tancs d’emmagatzematge sense solució a la vista», sosté per correu electrònic Shaun Burnie, expert nuclear de Greenpeace.

Temes:

Fukushima Japó