Ted Cruz es reafirma com a alternativa a Trump

Sanders ressorgeix després de la decepció del Superdimarts

Ted Cruz firma autògrafs als seus seguidors en un míting a Idaho, aquest dissabte.

Ted Cruz firma autògrafs als seus seguidors en un míting a Idaho, aquest dissabte. / AP / SHAWN GUST

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Ted Cruz s’ha reafirmat com l’alternativa a Donald Trump després de guanyar dos dels quatre estats que estaven en joc dissabte en les primàries republicanes. El senador per Texas va trencar els pronòstics a Kansas, on va doblar en vots el magnat immobiliari, i es va imposar també per un ampli marge a Maine. Trump va guanyar els altres dos per deixar la nit igualada i salvar la debacle.

    Al bàndol demòcrata, Bernie Sanders es va imposar a Hillary Clinton en dos dels tres estats en joc, unes victòries importants per a la seva candidatura després de la decepció del superdimarts. Aquest avantatge, no obstant, no li servirà per retallar diferències en el nombre de delegats que elegiran el candidat definitiu en la convenció del juliol, perquè Clinton va escombrar Louisiana, l’estat que més delegats repartia. Fet el recompte de la nit, l’exsecretària d’Estat en va guanyar alguns més que el socialista de Vermont.

    El que va deixar clar la jornada és que queda tela per tallar. La nominació no està decidida en cap dels partits. Ahir a la nit es tornava a votar. Els republicans, a Maine, i els demòcrates, a Puerto Rico. Dimarts hi ha quatre estats més en joc.

    Nicholas Thompson, un dels editors del New Yorker, va definir perfectament com està ara la carrera republicana. «L’home que més aversió desperta al Senat contra el que més aversió desperta al país», va escriure a Twitter. El primer és Ted Cruz, és clar, que divendres va sortir de la seva zona de confort per guanyar per primer cop al centre i a l’est del país. Amb la victòria a Maine, va demostrar que pot competir també fora del cinturó bíblic i, en el total de la nit, va doblar en delegats Trump. El milionari novaiorquès va guanyar a Louisiana i Kentucky.

    

Notícies relacionades

CONCENTRACIÓ DE VOT / Cruz va atribuir el resultat al fet que el vot conservador s’estaria concentrant i, sense esmentar-los, va demanar a Marco Rubio i John Kasich que abandonin la carrera perquè el vot anti-Trump deixi d’estar fracturat. «El crit que sentiu, l’udol que ve de Washington, és una manifestació de terror davant del que nosaltres, el poble, estem fent junts», va dir. El gran derrotat  va tornar a ser Rubio, a qui no li estan servint de res els seus atacs a Trump o el recolzament majoritari dels poders fàctics del Partit Republicà. Després de la jornada, el recompte de delegats queda així: Trump, 347; Cruz, 267; Rubio, 116; Kasich, 28. Per conquistar la nominació en calen 1.237.

    Entre els demòcrates, Sanders va guanyar als estats blancs (Nebraska i Kansas) i va perdre en el negre (Louisiana). A Kansas es va imposar per més de 30 punts, però a Louisiana sumava un desavantatge de 46 punts amb el 86% del vot escrutat. Aquest desenllaç deixa Clinton amb 659 delegats i Sanders amb 455, tot i que l’avantatge de l’exprimera dama s’amplia si es compta els superdelegats. Per assegurar la nominació en calen 2.383.