DRAMA ALS ALPS

"Tinc por", va escriure Andreas Lubitz abans d'estavellar l'avió de Germanwings

La investigació revela l'últim correu electrònic que va enviar el copilot alemany al seu metge 14 dies abans de la tragèdia

icoy29147076 in this sunday  sept  13  2009 photo andreas lubit160305203508

icoy29147076 in this sunday sept 13 2009 photo andreas lubit160305203508 / MICHAEL MUELLER

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Andreas Lubitz patia seriosos trastorns mentals. Així ho corrobora el primer informe que la fiscalia francesa ha documentat sobre l’estat de salut del copilot alemany de Germanwings que va acabar amb la vida de 149 persones quan el 24 de març de l’any passat va estavellar l’avió que pilotava de Barcelona a Düsseldorf als Alps francesos.

    Gairebé un any després de la tragèdia, en què van morir 60 espanyols, el diari alemany Bild va publicar en exclusiva un resum de l’informe, que detalla la inestabilitat mental de Lubitz. Amb el títol «¡Tinc por! Dormo només dues hores cada nit», el rotatiu també detalla l’últim correu electrònic que el copilot va enviar al seu metge 14 dies abans del sinistre aeri. «Fa dues setmanes que estic prenent Mirtazapina (antidepressiu) però he duplicat la dosi perquè no milloro, i això em fa estar molt nerviós i em provoca pànic per la falta de visió», va narrar Lubitz.

    El document també repassa el llarg historial mèdic del copilot alemany, que amb tan sols 27 anys havia arribat a consultar fins a 41 metges. Abans de posar fi a la seva vida i estavellar l’Airbus 320 de Germanwings, va consultar dos doctors. El primer, el 17 de febrer, el va enviar a un psiquiatre perquè analitzés els seus problemes psicosomàtics. El segon, el 2 de març, li va aconsellar sotmetre’s urgentment a psicoteràpia i el va transferir a una clínica psiquiàtrica. «Tinc por de perdre la visió. Si no fos pels ulls tot estaria bé», va informar.

Notícies relacionades

ERROR GREU / Malgrat tots aquests problemes, el document revela que la companyia mai els va detectar, un greu error que ara es pot traduir en una demanda  multimilionària per indemnitzar les famílies de les 149 víctimes. Després de la tragèdia, Germanwings va assegurar que Lubitz es trobava de permís mèdic entre el 16 i el 22 de març.

    L’informe de la fiscalia francesa, de fins a 6.000 pàgines, es publicarà el pròxim dia 13. Encara es desconeix el paper que hi va jugar el psiquiatre Robert S., destinatari dels missatges de Lubitz. El document obre la porta a qüestionar-se per què els metges no van informar-ne la companyia.