LES PRIMÀRIES ALS EUA

Trump, sota foc creuat

Cruz, Rubio i la cadena Fox posen a la defensiva el magnat en un altre debat marcat pels insults

Republican U.S. presidential candidate Donald Trump gestures between rival candidates Marco Rubio (L) and Ted Cruz (R) at the U.S. Republican presidential candidates debate in Detroit, Michigan, March 3, 2016. REUTERS/Jim Young

Republican U.S. presidential candidate Donald Trump gestures between rival candidates Marco Rubio (L) and Ted Cruz (R) at the U.S. Republican presidential candidates debate in Detroit, Michigan, March 3, 2016. REUTERS/Jim Young / JIM YOUNG (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En l'onzè debat republicà entre els aspirants a aconseguir la nominació presidencial dels Estats Units el favorit, Donald Trump, ha presumit de la mida dels seus genitals. A aquest trist nivell ha arribat la brutal carrera entre els conservadors als Estats Units, en caiguda lliure cap a un abisme d'insults i atacs propiciats inicialment per l'abrasiu estil del magnat immobiliari però que també es confirma com la principal via que han trobat per intentar frenar-lo, de moment sense èxit, els seus principals rivals, Ted Cruz Marco Rubio.

El debat, celebrat dijous a la nit a Detroit, ha arribat unes hores després que Mitt Romney, el candidat el 2012, llancés un dur atac contra Trump i l'acusés de ser un "frau", donant la veu més contundent fins ara al pànic de l'aparell del partit davant l'imparable ascens del favorit a representar-los en les eleccions de novembre i a l'intent d'evitar-ho. I encara que en la segona pregunta de la nit Rubio ha suggerit que en el debat s'havia de parlar "dels temes", ha quedat immediatament en evidència que la discussió descendiria al fangós terreny per on es mou des de fa unes quants setmanes, incloent el mateix Rubio, que ha assegurat que "ningú es mereix més els insults que Trump".

No tot han sigut desqualificacions personals, tot i que n'hi ha hagut, i moltes. Els senadors de Florida i Texas han intentat amb els seus constants atacs insistir en el retrat de Trump com un "fals conservador" (Rubio) amb un historial empresarial molt menys exemplar del que presumeix. "Durant 40 anys Donald ha sigut part de la corrupció de Washington amb la qual esteu enfadats", ha dit en un moment Ted Cruz dirigint-se directament als votants que han donat de moment a Trump victòries en 11 dels 15 Estats que han celebrat primàries i caucus. "No aturareu la corrupció recolzant algú que ha donat suport a demòcrates progressistes durant quatre dècades", ha continuat, recordant que Trump va fer quatre donacions a la campanya de Hillary Clinton el 2008 (que l'empresari ha defensat com a inversions "de negocis").

Trump s'ha hagut de posar a la defensiva no només pels atacs dels seus rivals, que l'han qüestionat per coses com contractar treballadors estrangers amb vises en comptes de contractar nord-americans o produir la seva línia de roba a la Xina i Mèxic, sinó també per la feina dels tres moderadors de Fox, entre els quals hi havia Megyn Kelly, la dona a qui va denigrar en el primer debat i per la presència de la qual en un altre va decidir no assistir-hi. El retrobament entre Trump i Kelly ha sigut cordial però el trio de moderadors han preparat preguntes dures i s'han armat de dades per deixar en evidència la "tènue relació amb la veritat" de Trump, com l'ha definit Cruz. Usant gràfics han mostrat, per exemple, que és impossible que quadrin les seves promeses per retallar el dèficit i quan el magnat ha defensat la bona valoració que tenia l'anomenada Trump University, que enfronta la demanda de diverses persones que van comprar els seus cursos, li han recordat que va rebre un suspens del grup que ell assegura que li va donar un excel·lent i que un jutge va comparar els seus estudiants amb "víctimes de (Bernie) Madoff". 

Fox també ha mostrat una sèrie de vídeos exemplificant els canvis d'opinió de Trump en temes crucials, com la guerra de l'Afganistan, els refugiats sirians o les mentides de George Bush sobre les armes de destrucció massiva, i ha portat l'empresari a haver de reconèixer "certa flexibilitat" que Cruz i Rubio qualifiquen, en canvi, com a oportunisme polític, especialment en el terreny de la immigració. "En immigració i en tota la resta hi ha d'haver sempre un estira-i-arronsa, has de ser capaç de tenir certa flexibilitat, alguna negociació", ha dit Trump, que també ha insistit que els seus "valors centrals són molt ferms" i ha defensat que és millor "canviar" que seguir en un camí equivocat. 

Tot succeïa mentre es regava la nit d'insults i moments degradants. Trump, que al principi ha dit que es retractava dels seus comentaris sobre Rubio com "un pes lleuger", només ha trigat uns minuts a començar a dir-li "petit Marco", i s'ha referit així al senador en diversos moments. I ha sigut recordant un comentari de Rubio sobre la mida de les seves mans quan ha fet la menció als seus genitals. "Ha implicat que si les meves mans eren petites alguna cosa més seria petit", ha dit Trump. "Els garanteixo que no hi ha problema. Ho garanteixo".

A Cruz, mentrestant, l'ha desqualificat dient-li "mentider Ted". I entre tots dos han protagonitzat un altre d'aquells moments que fan posar vermells. En una de les discussions sobre Trump University l'empresari ha començat a defensar-se mentre parlava Cruz i aquest li ha deixat anar: "Donald, aprèn a no interrompre, no és complicat, compta fins a deu, Donald, compta fins a deu". Més endavant, en un altre moment, ha tornat a passar. "Donald, sé que és difícil no interrompre Respira, respira", li ha dit. Mentre Trump deia "mentider" a Cruz ha intervingut Rubio. "Quan acabin amb el ioga ¿puc fer una pregunta?"  

Notícies relacionades

Només el governador d'Ohio, John Kasich, ha aconseguit una vegada més quedar-se fora del fangar i del nivell de pati d'escola i presentar-se com un candidat seriós. Però tant ell com Cruz i Rubio segueixen en una baralla a vida o mort a les urnes, que de moment han fet líder en la carrera Trump. El dia 15 voten, entre altres estats, Florida i Ohio, on ja no hi ha repartiment proporcional i el guanyador s'endurà, respectivament, 99 i 66 delegats.

Encara que la guerra contra Trump estigui ara obertament declarada, el debat ha deixat un altre moment clau. Els seus tres rivals han declarat que si el magnat és el nominat, el recolzaran.