Romney diu que Trump és un "farsant" i que tracta d'"idiota" el poble americà

L'excandidat republicà assegura que el magnat no està preparat per ser president

icoy33035273 former republican u s  presidential nominee mitt r160303185056

icoy33035273 former republican u s presidential nominee mitt r160303185056 / JIM URQUHART

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El terror s’ha apoderat del Partit Republicà, com ha quedat patent en el discurs de qui va ser el seu candidat a la presidència el 2012. Mitt Romney ha tornat al primer pla de la política per atacar frontalment Donald Trump i demanar als votants conservadors que apostin per qualsevol altre dels candidats abans que sigui massa tard.

«Donald Trump és un farsant, un frau. Les seves promeses valen tan poc com un títol de la Universitat Trump. Està tractant el públic americà com si fossin idiotes», va assegurar ahir durant un breu però intensíssim discurs. L’exgovernador de Utah va negar que es pensi presentar a les primàries com a alternativa d’última hora, segons s’havia suggerit en els últims dies, i tampoc va donar el seu recolzament a ningú.

Abans fins i tot que Trump guanyés la majoria dels estats en disputa del superdimarts, el to i els decibels de l’ofensiva contra el magnat novaiorquès s’havien disparat, reflectint l’estat d’alarma en què es troba el partit davant la possibilitat que obtingui la nominació. Però ningú havia fet un intent de demolició tan cru, integral i càustic com el de Romney. 

«Ens trobem davant un altre moment per elegir, que tindrà profundes conseqüències per al Partit Republicà i per al nostre país», va dir a manera d’introducció. «Si els republicans elegim Donald Trump, les perspectives sobre un futur segur i pròsper quedaran enormement reduïdes».

COBDÍCIA I MISOGÍNIA

Romney va assegurar que Trump personalitza el «bullying, la cobdícia, l’ostentació, la misogínia i una absurda teatralitat de tercer de primària». Va assegurar que no té ni «el temperament» ni l’«estabilitat» per ser president dels Estats Units, i va pintar un futur fosc en cas que arribés a la Casa Blanca. Les seves polítiques desencadenarien «una prolongada recessió» als Estats Units i un món «menys segur».

«Trump està dirigint el nostre empipament cap a causes que no tenen res de noble. Crea bocs expiatoris entre els musulmans i els immigrants mexicans. Defensa l’ús de la tortura. Propugna l’assassinat de nens innocents i els parents dels terroristes. Aplaudeix quan s’assalta els manifestants», va assegurar l’home que va perdre les generals davant l’actual president Barack Obama el 2012.

També va dir que de «geni dels negocis» no en té res i va posar com a exemple les seves fallides empresarials i diversos projectes fallits. «La trista ironia és que presumeix de les seves conquistes sexuals durant la guerra del Vietnam quan, al mateix temps, John McCain, de qui s’ha mofat, era a la presó i estava sent torturat». Es referia a una entrevista que va oferir a finals dels anys noranta a Howard Stern, en què Trump va dir que sortir a lligar havia sigut el seu Vietnam.

Notícies relacionades

Trump feia alguns dies que es posava amb Romney, el mateix que ha fet amb John McCain i Bush, els tres homes que han representat el Partit Republicà en els últims 15 anys. Li va dir «candidat fracassat» i el va acusar de «fer una campanya horrible» el 2012. Però més que una venjança personal, tot sembla indicar que el financer mormó està fent el joc brut a l’aparell del partit perquè està fora de la política activa i s’ho pot permetre. 

L’aposta es preveu perillosa. Ningú representa millor l’establishment republicà que Romney, un conservador de club de camp i bona taula, multimilionari amb vincles amb Wall Street, moderat i molt políticament correcte.