PRIMÀRIES ALS EUA

La dinastia Bush s'apaga

Jeb Bush abandona les primàries i renuncia a les seves ambicions presidencials després d'uns resultats decebedors

fcasals32878905 republican u s  presidential candidate jeb bush an160221161450

fcasals32878905 republican u s presidential candidate jeb bush an160221161450 / RANDALL HILL

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Va començar com el favorit indiscutible dels republicans i se’n va sense ni tan sols haver pujat al podi en els tres estats que s’han disputat. Jeb Bush, l’exgovernador de Florida, va renunciar dissabte a les seves ambicions presidencials després d’un decebedor quart lloc a Carolina del Sud, un estat amb tradició militar que va catapultar el seu pare cap a la Casa Blanca el 1988 i el seu germà el 2000.

«Estic orgullós de la campanya que hem fet per unificar al país», va assegurar. «Però el poble d’Iowa, Nou Hampshire i Carolina del Sud ha parlat». Amb la seva renúncia s’apaga una dinastia que ha marcat la política conservadora dels EUA des dels anys 80, quan George Bush pare va ser vicepresident amb Ronald Reagan. A Bush li quedaven diners, però s’enfrontava a la musculosa pressió de l’aparell i als donants del partit, que fa temps  que reclamen concentrar-se en un candidat que pugui enfrontar-se a Donald Trump i Ted Cruz, les bèsties negres de l’elit conservadora.

Inundar les ones

Jeb havia recaptat més diners que ningú, 100 milions de dòlars, que units als 118 de Right to Raise USA, el supercomitè d’acció política que li donava suport, li van servir per inundar les ones amb un reguitzell d’anuncis negatius contra els seus rivals, sobretot Marco Rubio, el nen hispà de Florida a qui va apadrinar i que, al final, va acabar sent el seu Judes.

Notícies relacionades

Pragmàtic, introvertit i de centre dreta, Bush no ha sabut competir en un cicle electoral marcat pel menyspreu cap a les elits. No ha debatut mai bé a la televisió ni ha sabut espolsar-se de sobre la imatge que li va penjar Trump quan li va dir que era una paio amb «poca energia», un pusil·lànime inepte per a aquests temps bàrbars.

Tampoc va saber enfrontar-se al desastrós llegat del seu germà a l’Iraq. Només al final la família va sortir al rescat. Barbara Bush, la seva mare, i George Jr, es van unir a ell a Carolina del Sud. Però la seva sentència ja estava escrita.