INTERCANVI DE RETRETS

Trump i el Vaticà suavitzen el seu enfrontament

El portaveu del Papa aclareix que les seves paraules "no volien ser de cap manera un atac personal ni una indicació de vot"

El candidat republicà diu que Francesc és "un paio fabulós" que ha sigut "mal informat" i "malinterpretat"

icoy32731877 republican u s  presidential candidate donald trum160210193056

icoy32731877 republican u s presidential candidate donald trum160210193056 / JIM BOURG

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Les aigües s'han calmat aviat i, com en una missa, Donald Trump i el papa Francesc s'han mostrat decidits a donar-se la pau. Un dia després que la tensió es disparés per unes declaracions del Pontífex assegurant que “una persona que només pensa a aixecar murs i no a construir ponts no és cristià”, el portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, ha aclarit aquest divendres en una entrevista amb Ràdio Vaticana que aquestes paraules “no volien ser de cap manera un atac personal” al candidat republicà, que ha proposat aixecar un mur a la frontera entre els Estats Units i Mèxic, “ni una indicació de vot” en el disputat procés electoral nord-americà.

Trump, que inicialment va respondre a les declaracions del Papa amb un comunicat en què va qualificar de “desgràcia” que un líder religiós qüestionés la seva fe, tampoc ha trigat a matisar les seves crítiques. “El Papa és un paio fabulós”, va dir l'empresari dijous mateix a la nit en una trobada amb votants organitzada per la CNN. “Crec que els que va dir era molt més suau del que inicialment van difondre els mitjans (…) que se'l va malinterpretar molt i que va ser mal informat”. “Té molta personalitat, és un home diferent, i crec que està fent una molt bona feina”, va declarar en un altre moment. “(Té) Molta energia”.

PASSIONS I REACCIONS

L'enfrontament dialèctic entre tots dos va ser breu però intens i Trump, que és presbiterià, va obrir el seu comunicat dient: “Si el Vaticà fos atacat per l'Estat Islàmic o quan ho sigui (…) puc prometre que el Papa hauria desitjat i resat perquè Donald Trump fos president, perquè això no hauria passat, l'EI hauria sigut eradicat”.

Era l'última mostra de les passions que desfermen les propostes ultra del favorit republicà, que ja ha provocat abans reaccions crítiques de líders polítics mundials. Quan va plantejar, per exemple, vetar l'entrada a tots els musulmans als EUA, el primer ministre britànic, David Cameron, va qualificar la idea d'“estúpida”. El primer ministre francès, Manuel Valls, l'ha acusat d'“alimentar l'odi” i el príncep saudita Al-Ualid bin Talal ha arribat a definir-lo a Twitter com “una desgràcia per als EUA”.

Res ha fet canviar el missatge ni el to de Trump. De fet, l'atenció mundial reafirma la seva capacitat per acaparar l'atenció i dominar la conversa mediàtica i dijous amb l'enfrontament amb el Papa va aconseguir restar atenció al suport públic de la governadora de Carolina del Sud, Nikki Haley, a un dels seus principals rivals en la carrera, Marco Rubio.

Notícies relacionades

Inicialment, a més, es podria pensar que la picabaralla amb el Papa podria afectar Trump amb el sector més religiós entre els votants que aquest dissabte van a les urnes en les primàries republicanes a Carolina del Sud, però aquest probablement és un plantejament equivocat. El 2012, el 65% d'aquests votants republicans de primàries a l'estat del sud eren evangèlics, un grup cristià tendent a l'ultraconservadorisme social que no combrega amb algunes de les postures més progressistes adoptades pel Papa, per exemple respecte a l'homosexualitat.

També fa quatre anys, només el 13% d'aquestes votants de les primàries republicanes eren catòlics, el grup religiós que té menys confiança en una presidència del magnat immobiliari. Segons un sondeig recent del centre Pew, el 53% dels catòlics pensen que Trump seria un president terrible (39%) o mediocre (14%), mentre que únicament el 20% pensa que ho faria bé i el 10% creu que la seva presidència seria fabulosa.