Debat a cops entre els republicans

Trump, Bush, Rubio i Cruz s'embranquen en la baralla més agressiva fins ara a una setmana de les primàries de Carolina del Sud

ELX23. Greenville (United States), 14/02/2016.- Former Florida Governor Jeb Bush (L) reacts to businessman Donald Trump (R) as Texas Senator Ted Cruz (C) listens during the Republican Presidential Debate sponsored by CBS News and the Republican National Committee at the Peace Center in Greenville, South Carolina, USA, 13 February 2016. The South Carolina Republican presidential primary is 20 February 2016. (Estados Unidos) EFE/EPA/ERIK S. LESSER

ELX23. Greenville (United States), 14/02/2016.- Former Florida Governor Jeb Bush (L) reacts to businessman Donald Trump (R) as Texas Senator Ted Cruz (C) listens during the Republican Presidential Debate sponsored by CBS News and the Republican National Committee at the Peace Center in Greenville, South Carolina, USA, 13 February 2016. The South Carolina Republican presidential primary is 20 February 2016. (Estados Unidos) EFE/EPA/ERIK S. LESSER / ERIK S. LESSER (EFE)

4
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Més que un debat, el que s'ha vist aquest dissabte a la nit entre els sis aspirants republicans que queden per aconseguir la nominació presidencial del partit conservador dels Estats Units ha sigut una trobada entre camorristes, una baralla al fang, un combat de cops ferotges del qual és difícil saber qui surt més malparat, o qui beneficiat. John Kasich, el moderat que va quedar segon en les primàries de Nou Hampshire i que juntament amb el neurocirurgià Ben Carson és qui més al marge s'ha mantingut dels insults i l'agressivitat, potser ho ha definit millor que ningú. “Això és una bogeria”.

Gairebé des del primer moment de la trobada a Carolina del Sud, l'estat on els republicans celebren primàries dissabte que ve, ha quedat clar que la nit seria combativa. Perquè hi ha hagut pràcticament consens entre els sis pel que fa a la notícia bomba de la nit (la mort per sorpresa del jutge del Tribunal Suprem Antonin Scalia, la substitució del qual planteja ara un terratrèmol polític als EUA), però poc més.

TRUMP I BUSH

Donald Trump, guanyador a Nou Hampshire i favorit, ha obert el torn de foc aprofitant una pregunta de política exterior per criticar sense manies l'Administració de George Bush per la guerra de l'Iraq com “un gran error” (“15 anys a l'Orient Mitjà i cinc bilions de dòlars gastats i no hem guanyat res”). I amb això ha fet saltar Jeb Bush, el tercer membre de la saga presidencial, que ha criticat l'empresari com “un tipus que treu la seva política exterior dels programes de televisió”.

Només era el principi. Trump ha insistit en les seves posicions recordant que “van mentir i que no hi havia armes de destrucció massiva”, jugant-se les cartes en una aposta arriscada, no només perquè la denúncia de la guerra de l'Iraq sol aparèixer més en el discurs dels demòcrates, sinó perquè a Carolina del Sud els dos presidents Bush són populars (i George W tornarà a l'escenari polític aquest dilluns per fer campanya pel seu germà). Però a més ha obert les portes a un enfrontament amb l'exgovernador de Florida, que lluita per mantenir les seves opcions.

Estic fart que ataqui la meva família”, ha dit Bush, mostrant-se “orgullós” del seu cognom i defensant el seu pare i la seva mare (encara que Trump no els havia esmentat) com “el millor home viu” i “la dona més forta”, cosa que ha donat peu que l'empresari contestés irònicament: “S'hauria de presentar ella”.

En aquest moment ha entrat en la baralla Marco Rubio, el senador que intenta recuperar-se de la desastrosa actuació en el debat anterior que li va passar factura a Nou Hampshire. Oblidant per un moment la lluita amb el seu mentor a Florida per convertir-se en l'opció de l'aparell, s'ha posat del seu costat. “Dono gràcies a Déu que a la Casa Blanca l'11-S hi hagués George Bush i no Al Gore. Ens va mantenir segurs”, ha dit Rubio. I quan Trump ha contestat que “el World Trace Center va ser enderrocat durant el mandat de George Bush”, Rubio ha replicat que “va caure perquè Bill Clinton no va matar Ussama Bin Laden quan va tenir l'opció de fer-ho”.

TRUMP I CRUZ, CRUZ I RUBIO

Un altre dels assalts de la nit s'ha produït entre Trump i Ted Cruz, el senador del Tea Party que va guanyar a Iowa, és el principal rival del favorit per emportar-se els vots dels indignats i descontents amb el partit i al qual l'empresari s'ha referit com “el mentider més gran”. “Aquest tipus diria qualsevol cosa, un tipus despreciable, ja sé per què no té suport de cap dels seus col·legues a Washington, és un home roí”, ha insistit Trump, a qui Cruz ha acusat per la seva part d'haver recolzat el finançament federal de Planned Parenthood, una xarxa de clíniques de salut per a dones que els republicans menyspreen perquè entre els seus serveis ofereix avortaments.

Notícies relacionades

No ha sigut l'únic combat que ha hagut de lliurar Cruz, que també s'ha discutit amb Rubio. Quan el senador del Tea Party ha atacat el de Florida per les seves postures en immigració, recordant unes declaracions que va fer al canal hispà Univisión, Rubio ha contraatacat. “No sé com sap què vaig dir a Univisión perquè no parla espanyol”. I encara que Cruz ha deixat anar amb dificultats unes paraules en espanyol, Rubio no ha parat. “Cruz fa setmanes que diu mentides. S'inventa les coses”.

És paradoxal que el debat se celebrés en un recinte cultural batejat El centre de pau. Perquè hi ha hagut qualsevol cosa menys això. I encara que està per veure quin efecte pot tenir a les urnes dissabte que ve, o si les múltiples esbroncades que ha rebut Trump es tradueixen en menys vots, alguns pensen que nits com aquesta no ajuden a ningú entre els republicans. Almenys així ho pensa Kasich, el governador d'Ohio, que ha dit: “Si no aturem això crec que estem preparant-nos per perdre les eleccions davant Hillary Clinton”.