MOVIMENT D'ESQUERRES EUROPEU

Varufakis llança un moviment d'esquerres per refundar la Unió Europea

L'exministre de Finances grec presenta DiEM25 a Berlín auspiciat per noms com Ada Colau

mbenach32727918 greek former finance minister yanis varoufakis mak160209213954

mbenach32727918 greek former finance minister yanis varoufakis mak160209213954 / TOBIAS SCHWARZ

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Guten abend Europa". Iannis Varufakis ha tornat. El controvertit exministre de Finances grec vol canviar la Unió Europea (UE) i per fer-ho ha presentat aquest dimarts un ambiciós moviment polític d'esquerres. Moviment per la Democràcia a Europa (DiEM25) neix com una iniciativa paneuropea per unir les forces d'esquerra del continent en un clar missatge en contra de les polítiques d'austeritat impulsades per Brussel·les i els creixents vents de xenofòbia.

L'audiència del teatre Volksbühne de Berlín ha esperat pacientment fins a les nou del vespre. Varufakis ha aparegut enmig d'aplaudiments amb la seva característica camisa negra. "La democràcia no regeix les decisions de Brussel·les, és el moment de democratitzar la Unió Europea", ha exclamat emocionat. L'economista grec ha escollit meticulosament Berlín com a seu fundacional de DiEM. La capital alemanya, cor econòmic d'Europa, s'ha convertit 'de facto' en el principal centre de presa de decisions. La ciutat des de la qual la cancellera Angela Merkel impulsa les mesures d'austeritat que després Brussel·les assumeix serà ara la mateixa on comença la resistència a aquestes polítiques econòmiques. “La UE està patint la seva desintegració i l'està vivint molt ràpidament. Som el malalt d'aquesta crisi global, estem en la versió postmoderna del 1929”.

El moviment que encapçala va començar amb la publicació d'un manifest a internet. No hi deixa canya dreta i no amaga que té la voluntat de transformar el funcionament de la UE. “Una conspiració de polítics miops, funcionaris econòmics ingenus i experts financers incompetents es van sotmetre servilment als edictes de conglomerats industrials, que han causat el distanciament dels europeus i han provocat una perillosa resposta antieuropea”, assenyala. Varufakis creu que l'origen dels “vicis” de Brussel·les és que les decisions són preses per buròcrates que pensen en els interessos de les elits econòmiques i no per polítics que pensen en els ciutadans. "Fan veure que tot això els interessa. L''establishment' europeu utilitza la por, nosaltres l'esperança", ha afegit.

Varufakis representa una cara crítica i reformista del funcionament de les institucions a Brussel·les, a qui ha criticat que actuen com "fanàtics". Durant el seu període com a membre del Gabinet de Syriza, que li va encarregar la difícil missió de negociar la quitança del deute grec, l'economista es va forjar una imatge d'home de conviccions fèrries i d'intransigència davant els dictats de la troica. "Em van dir que les eleccions a Grècia no podrien canviar el rumb de les polítiques econòmiques europees. El partit comunista de la Xina pensa de la mateixa manera", ha ironitzat davant l'audiència. Després de la claudicació d'Alexis Tsipras, Varufakis es va acomiadar de l'Executiu i de la política però va avisar que seguiria a la primera línia de l'activisme.

SUPORT DES DE BARCELONA

La victòria de Barcelona en Comú, una formació ciutadana encapçalada per l'activista antidesnonaments i ara alcaldessa Ada Colau, en els comicis municipals del maig passat van centrar l'atenció de l'esquerra europea. Varufakis no va deixar passar l'oportunitat i va contactar amb la catalana, a qui veu com a esperança en la lluita de la política contra el poder econòmic. “Saludem totes les iniciatives que combaten una Europa opaca i segrestada pels grans lobbies”, assegura a EL PERIÓDICO el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, convidat a l'acte per Varufakis.

Notícies relacionades

A diferència de Barcelona en Comú, DiEM25 no s'establirà com a partit polític i funcionarà de moment com una xarxa de connexió entre ciutats de la UE que s'oposin a les polítiques de retallades, a l'augment de la xenofòbia i que promoguin unes millors polítiques socials. “Si no ho fem Europa es desintegrarà i quedarà en mans de l'extrema dreta”, alerta Pisarello. “Barcelona és un referent en canvis i transformacions i seguirem en aquesta via”, afegeix.

Varufakis ha assegurat que DiEM25 lluitarà per aconseguir una Europa més justa, verda i democràtica. La utopia no és un problema per a ell. "El perill no és apuntar massa alt i fallar sinó quedar-se mirant amb els ulls a terra".