PROCÉS PER LA MATANÇA DEL 1989

El Salvador deté quatre exmilitars acusats de la mort d'Ellacuría

L'arrest es produeix un dia després que els EUA aprovin l'extradició a Espanya d'un altre dels implicats en l'assassinat dels jesuïtes

El president salvadorenc demana als 12 acusats encara pròfugs que s'entreguin a la justícia "perquè és el millor per al país".

Foto d’arxiu del jesuïta Ignacio Ellacuría assassinat a l’UCA el 1989 per la Força Armada del Salvador.

Foto d’arxiu del jesuïta Ignacio Ellacuría assassinat a l’UCA el 1989 per la Força Armada del Salvador. / PEPE BAEZA

1
Es llegeix en minuts
Toni Cano

Un dia després de la resolució d’una jutge nord-americana a favor d’extradir un excoronel implicat en la matança dels jesuïtes espanyols fa 17 anys al Salvador, la policia salvadorenca va informar ahir que ha arrestat quatre exmilitars més dels reclamats des d’Espanya per l’Audiència Nacional i que continua l’operatiu per detenir els altres 12 acusats.

    La policia del Salvador ha explicat, a través del seu compte de Twitter, que va iniciar la nit anterior el seu desplegament a la recerca dels exmilitars «en compliment de la notificació vermella emesa per la Interpol». I que ha aconseguit detenir l’excoronel Guillermo Benavides i els exoficials Antonio Avalos, Ángel Pérez i Tomás Zárpate, a les seves cases d’un complex residencial per a militars de l’oest de la capital, San Salvador.

    El president salvadorenc, Salvador Sánchez Cerén, va demanar ahir als 12 militars encara pròfugs, implicats en l’assassinat dels pares jesuïtes, que s’entreguin a la justícia.

Notícies relacionades

DETENCIÓ «ARBITRÀRIA» / La policia va irrompre als aparents domicilis de la resta dels buscats, però sense trobar-los. L’advocat Lisandro Quintanilla, que representa 13 dels 17 exmilitars requerits pel jutge espanyol Eloy Velasco, va qualificar d’«arbitrària» la detenció dels seus defensats i va afirmar que «l’extradició no procedeix legalment».

    Divendres, la jutge dels EUA Kimberly Swank va donar llum verda a l’extradició a Espanya de l’excoronel Inocente Montano, reclamat des del 2011 per l’Audiència Nacional per la seva presumpta participació en l’assassinat de sis jesuïtes, cinc d’ells espanyols, com Ignacio Ellacuría, i a dues empleades domèstiques. 

Temes:

El Salvador