EL POLS SOBRE EUROPA

Cameron intenta tancar contra rellotge un acord amb la UE

La supressió d'ajudes socials als immigrants comunitaris és el principal obstacle

 

  / AP / TOBY MELVILLE

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Regne Unit té 24 hores per aconseguir un acord amb la Unió Europea (UE) sobre les reformes que persegueixen els britànics. Els equips negociadors es troben a Brussel·les, després que el sopar celebrat diumenge a la nit a Downing Sreet entre el primer ministre britànic, David Cameron, i el president del Consell Europeu, Donald Tusk, acabés sense un compromís. "Encara no hi ha acord. Les pròximes 24 hores de treball intensiu seran crucials”, va declarar Tusk a Twitter al final de la reunió, més breu del previst. Si el termini extra s'acaba sense un pacte, Cameron no podrà celebrar el referèndum al juny com pretén.

L'estira-i-arronsa en les negociacions han entrat en una fase decisiva. El Regne Unit ha presentat en total quatre exigències: que no es discrimini dins de la UE els països que no pertanyen a l'euro, impulsar la competitivitat, que el Regne Unit quedi eximit de participar en una integració europea més gran i que es restringeixi l'accés d'immigrants comunitaris a les ajudes estatals durant quatre anys. Aquest últim punt és el més conflictiu.

"FRE D'EMERGÈNCIA"

Cameron vol privar d'ajudes socials durant quatre anys els nous immigrants comunitaris. D'acord amb fonts de la negociació, hi ha la proposta de crear “un fre d'emergència” per restringir aquests drets, que, segons Brussel·les, es podria imposar en el termini de tres mesos, des del moment en què el Regne Unit ho sol·licités i sempre que demostrés que el seu sistema social està saturat i els nouvinguts són una càrrega impossible d'assumir. Cameron demana que aquest mecanisme temporal duri almenys set anys i pugui ser posat en marxa immediatament, després que se celebri el referèndum sobre la permanència o la sortida de la UE. Alguns països membres han qualificat la petició de “discriminatòria” i contrària a la llei de lliure circulació de les persones. Una mesura d'aquesta mena requeriria, segons els experts, revisar els tractats.

Notícies relacionades

Tusk lidera les negociacions, que Londres vol accelerar per por de no arribar a un acord que pugui ser aprovat a la cimera dels líders de la UE prevista per a mitjans d'aquest mes de febrer. Cameron vol celebrar el referèndum al juny perquè, a mesura que passa el temps, cada vegada són més els favorables al 'Brexit' (la sortida de la UE). En l'últim sondeig publicat per YouGov, els partidaris de marxar (42%) avantatgen en quatre punts els que opten per quedar-se.

Cameron vol que el Regne Unit es quedi en una UE reformada, però no ha descartat fer campanya per sortir-ne si no aconsegueix les reformes que pretén.