LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Cruz i Rubio s'enfronten en absència de Trump

Els aspirants republicans busquen els indecisos quatre dies abans de l'inici de les primàries

Cruz i Rubio s'enfronten en absència de Trump

AP / CHARLIE NEIBERGALL (AP)

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El boicot de Donald TrumpDonald Trump al debat organitzat ahir a la nit per la cadena Fox News, la televisió que marca l'agenda en l'univers conservador dels Estats Units, va posar la resta de candidats republicans davant una disjuntiva: ¿Aprofitar la seva absència per criticar-lo sense pietat o ignorar-lo completament per intentar demostrar a l'electorat que darrere de la seva xerrameca només hi ha soroll? Al final es van inclinar més per la segona opció i l'allargadíssima ombra del multimilionari novaiorquès, a qui les enquestes donen com a guanyador en el caucus de dilluns a Iowa, es va anar diluint amb el pas dels minuts.

Sense Trump a l'escenari, no hi va haver insults personals ni lloes excessives a un mateix, però, tot i així, el debat va estar marcat pels atacs creuats, especialment entre els senadors hispans Ted Cruz i Marco Rubio, els homes que lluiten pel segon i tercer lloc respectivament a Iowa. El primer es vol arrogar el mantell de la insurgència conservadora; l'altre vol ser l'alternativa de l''establishment'. Rubio el va acusar d'haver construït la seva campanya "sobre una mentida" pels seus canvis de posició respecte a la reforma immigratòria i tots dos es van embrancar en una interminable discussió semàntica sobre les diferències entre regularització i amnistia per als sense papers. "Crec que necessitaré un conversor per traduir el llenguatge de Washington a l'anglès", va dir el governador de Nova Jersey, Chris Christie, per ridiculitzar el seu galimaties.

A QUATRE DIES DEL CAUCUS D'IOWA

El debat era important perquè es va fer només quatre dies abans que comenci a Iowa el procés de primàries que servirà per elegir els candidats republicà i demòcrata a la Casa Blanca. Trump havia condicionat la seva participació a l'exclusió de la periodista Megyn Kelly del panel de moderadors i va acabar complint amb l'amenaça, després que la polèmica inicial derivés en una guerra oberta contra la Fox i el seu conseller delegat, Roger Ailes, cosa que per a qualsevol altre candidat hauria sigut un suïcidi. Per moments, l'escena va ser surrealista. Mentre els seus rivals tractaven d'aprofitar la seva absència per deixar-se sentir i convèncer els indecisos, Trump celebrava a només uns quilòmetres del centre de convencions de Des Moines (Iowa) un esdeveniment de recaptació de fons per als veterans.

"Jo sóc un maníac i tothom en aquest escenari és estúpid, gras i lleig. Tu, Ben (Carson), ets un cirurgià terrible. Ara que ja hem complert amb el segment de Donald Trump…", va dir Cruz mofant-se del 'showman' a l'inici del debat. Sense la seva presència avassalladora, els altres van poder brillar. Els moderats Jeb Bush John Kasich van tenir possiblement la seva millor nit fins ara, i van exhibir seny i pragmatisme en les seves propostes per combatre l'Estat Islàmic, resoldre el problema dels 11 milions d'immigrants sense papers o lidiar amb l'amenaça interna del terrorisme gihadista sense criminalitzar els musulmans com fan Trump i Rubio. Governador d'Ohio, Kasich està empatat amb Cruz al segon lloc en les enquestes de Nou Hampshire, l'estat que seguirà Iowa en el procés de primàries, i hi ha qui pensa que si allà es dóna la sorpresa es podria convertir en el candidat dels sectors moderats del partit.

KASICH, MÉS SOCIAL

Notícies relacionades

"No podem arreglar les coses en aquest país", va dir Kasich, "a menys que liderem com a conservadors, però també convidant gent de l'altre partit". El seu conservadorisme té èmfasi social i és dels pocs que han parlat de l'epidèmia dels opioides, de l'abandonament dels pobres o de les injustícies del sistema penal. D'això últim en va tornar a parlar el llibertari Rand Paul, que sembla sempre un marcià que s'ha equivocat de planeta. "Tres de cada quatre persones a la presó són negres. Alguna cosa ha de canviar i el nostre partit ha de ser part del canvi", va dir el senador per Kentucky, que veu com la seva defensa de les llibertats individuals i el seu rebuig a l'intervencionisme militar no acaben d'arrencar en les enquestes.

Fa quatre anys, més de la meitat dels votants al caucus republicà d'Iowa van ser evangèlics, un factor que va tenir especialment present Rubio. L'hispà va evocar "l'eternitat", el "Creador"” o els "valors judeocristians", per moments, sense venir a tomb. "Deixeu-me que sigui clar, només hi ha un salvador i no sóc jo. És Jesucrist, que va venir a la Terra i va morir pels nostres pecats", va dir després que li preguntessin per la seva incapacitat de respondre fins ara a les expectatives que va crear la seva candidatura.