Tribuna

¿A qui es pensava Sean Penn que donava la mà?

Foto policial de Joaquín Gúzman, ’el Chapo’, després de ser detingut.

Foto policial de Joaquín Gúzman, ’el Chapo’, després de ser detingut. / AFP

3
Es llegeix en minuts
Témoris Grecko
Témoris Grecko

Periodista

ver +

Periodisme és publicar el que algú no vol que publiquis. Tota la resta són relacions públiques

George Orwell

I són relacions públiques no pas en nom propi, sinó de la persona sobre la qual s'escriu, per a la qual s'escriu. Perquè Sean Penn i Kate del Castillo no van anar a fer periodisme amb el Chapo: hi van anar convidats per ell, sota el seu control, en els seus termes i amb els compromisos que ell els va exigir assumir. És a dir: hi van anar a treballar per donar la versió de les coses que a ell li va semblar convenient. No publicarien el que ell no vol que es publiqui. Diuen els editors de l'entrevista que sí, que al Chapo li van donar el dret de veto sobre el text, però que «no va demanar ni un sol canvi». De manera que Penn ho va fer verdaderament bé, a ulls del mafiós. Enhorabona.

I és clar, sí que ho va fer tan bonic com va poder: León Krauze resumeix d'aquesta manera la forma en què Sean descriu Joaquín: «Un home de família que visita i estima molt la seva mare, que cuida dels fills, que es va tornar narcotraficant perquè d'alguna cosa havia de viure, que no és violent més que per defensar-se, que no ha fet cap mal a Mèxic, que no es droga i únicament beu en presència d'una dama, que no busca problemes, és tot un senyor que fa abraçades de compare i sempre està somrient».

Penn i Del Castillo es van posar al servei d'un dels delinqüents que més han torturat Mèxic, dels que n'han provocat la desgràcia.Dels que han acabat amb desenes de milers de vides i enfonsat en el dolor desenes de milers de famílies. Dels que estan posant en perill la viabilitat de la nació. I van anar a jugar al periodisme amb el responsable de les persecucions, tortures i assassinats de molts periodistes de debò. De molts periodistes que sí que assumeixen riscos, les famílies dels quals estan sota risc.

Van anar a simular periodisme amb el criminal que manté zones de silenci a les regions que domina, com Sinaloa, Durango, Chihuahua i Sonora, estats on, en els últims 10 anys, han assassinat 17 periodistes. És a dir, on els periodistes viuen sota amenaça de qui els diu què han de publicar.

«No en diguis periodisme»

Alfredo Corchado, corresponsal a Mèxic del Dallas Morning News, un periodista que ha cobert extensament la violència del narco i que ha hagut de sortir unes quantes vegades del país per impedir que es compleixin les amenaces en contra seva, va tuitejar: «Chapo i Hollywood, ¿Sean Penn? Té sentit. Només no en diguis periodisme. Descriure la reunió del Chapo Sean Penn com una entrevista és un insult èpic per als periodistes que han mort en nom de la veritat».

Hi ha alguns cínics que afirmen que menteixen els periodistes que no acceptarien una entrevista amb el Chapoen aquestes condicions. Un d'ells, Danny Gold, de la revista Vice, que assegura que ell i qualsevol altre haurien «acceptat encara més condicions» i «qualsevol que digui una altra cosa està mentint».

Cínics que, va dir Kapuscinski, no serveixen per a aquest ofici. Perquè som molts els que entenem que una cosa és el periodisme i una altra de ben diferent és posar-se al servei d'interessos d'altres i fins i tot contraris al periodisme, i el Chapo no hauria acceptat un periodista que tingués la intenció de fer bé la seva feina, perquè aquest li hauria fet les moltes preguntes que ell no vol respondre, i que Penn, efectivament, no li va fer.

Per exemple: ¿a quants periodistes ha ordenat segrestar, torturar i matar? No, molts no hauríem acceptat aquesta entrevista per posar-nos a servir el Chapo. Per ètica professional… i humana. L'ètica de la qual Penn Del Castillo semblen no tenir noció.

Sean explica en el seu text que Kate pensava fer la pel·lícula del Chapo. Al gust delChapo, per descomptat. Una narcopel·lícula a l'estil dels narcocorridos, feta per engrandir el mite del Chapo, per fer-lo més atractiu als ulls de molts joves mexicans, per aprofundir la confusió cultural que fa semblar acceptables i fins i tot fascinants la forma de vida i els crims del narco.

Notícies relacionades

¿Qui pagaria aquesta pel·lícula? ¿En quanta sang vindrien remullats els diners que rebria Kate del Castillo Productions? Penn Del Castillo no van anar a fer periodisme. Potser, actuació. Teatre de periodisme. Farsa. Van assumir les seves funcions com a relacions públiques del Chapo. D'un assassí de nens, de dones, d'avis, de periodistes. ¿O a qui es pensava Sean Penn que li estava donant la mà?

«Periodisme és publicar el que algú no vol que publiquis. Tota la resta són relacions públiques» George Orwell