PER ORDRE DEL JUTGE

Chicago difon el vídeo en què un policia blanc mata a trets un adolescent negre el 2013

L'objecte que Cedrick Chatman portava a la mà, i que els agents van confondre amb una arma, va resultar ser la capsa d'un mòbil

L'alcalde de la ciutat, Rahm Emmanuel, està sota pressió pels últims episodis de violència policial

La policia de Chicago mata a trets un adolescent negre. / periodico

2
Es llegeix en minuts

La ciutat de Chicago, on des de fa mesos les forces policials són blanc de queixes i protestes ciutadanes per una sèrie de violentes actuacions amb la minoria negra, ha fet públic per ordre d'un jutge un nou vídeo en què un policia blanc mata a trets Cedrick Chatman, un adolescent negre de 17 anys. Els fets es remunten al gener del 2013 però són investigats per la justícia arran d'una demanda de la família de Chatman. 

Les imatges, filmades a plena llum del dia per càmeres de vigilància de la zona, no mostren clarament el moment en què Cedrick Chatman cau abatut, però sí que s'hi aprecia com el noi fuig de la policia i com l'agent li dispara diversos trets. L'agent que va disparar ha declarat que va témer per la seva vida perquè va veure com el jove es girava amb una cosa a la mà que semblava una arma. Aquest objecte va resultar ser la capsa d'un iPhone.

El vídeo mostra dos agents de policia perseguint Chatman després de detectar que el seu vehicle era presumptament robat. El jove surt del cotxe corrent i gira la cantonada del carrer. A les següents imatges es veu un dels policies disparant cap a Chatman, que acaba estirat a terra.

Els advocats de la mare de Chatman, que ha demandat la ciutat de Chicago per la mort del seu fill, ha assegurat que el vídeo contradiu les explicacions donades pels agents.

RAHM EMMANUEL, QÜESTIONAT

La decisió del jutge Robert Gettleman de fer públic el vídeo arriba en un moment en què tant el departament de policia de Chicago com l'alcalde, el demòcrata Rahm Emmanuel, estan sota pressió per la mort d'un altre adolescent a mans d'un policia el 2014. El vídeo d'aquest cas es va fer públic el novembre passat. 

Notícies relacionades

El jutge Gettleman ha assenyalat que la publicació dels vídeos no interferirà en el judici per la demanda presentada per la família de Chatman contra la ciutat. Les autoritats municipals havien expressat la seva oposició que es donessin a conèixer els vídeos argumentant que això interferiria a l'hora de trobar persones per formar un jurat imparcial en el procés.

La decisió del jutge ha sigut aplaudida per desenes d'activistes que reclamen una reforma del departament de policia. Durant setmanes, a més, han reclamat la dimissió d'Emanuel per la seva gestió de la mort del jove Laquan McDonald, de 17 anys. L'alcalde va destituir al desembre el cap de la policia i fa dues setmanes va ordenar una àmplia investigació en el si del departament.