CRISI MIGRATÒRIA A EUROPA

Susan Sarandon, a Lesbos amb els refugiats

L'actriu nord-americana fa una crida a la comunitat internacional a mobilitzar-se en favor dels refugiats

mbenach32202718 pan03 isla lesbos  grecia  18 12 2015   la actriz 151218161554

mbenach32202718 pan03 isla lesbos grecia 18 12 2015 la actriz 151218161554 / PANAGIOTIS BALASKAS

2
Es llegeix en minuts

L'actriu nord-americana Susan Sarandon, coneguda pel seu activisme social i polític, ha fet una crida aquest divendres a la comunitat internacional perquè es mobilitzi en favor dels refugiats, commoguda fins a les llàgrimes durant una visita a l'illa grega de Lesbos, on desembarquen diàriament milers de refugiats procedents de les costes de Turquia.

"La comunitat internacional s'ha d'adonar del que passa en aquesta part del món, s'ha d'adonar de l'envergadura del problema (...) Aquestes persones han de deixar de ser considerades com 'els altres' i convertir-se en refugiats a qui hem de protegir i recolzar", ha declarat Sarandon a l'agència de premsa grega ANA.

L'estrella de Hollywood, que aquest dijous ha arribat a Lesbos, s'ha unit per uns dies al nord de l'illa als equips de voluntaris i oenagés que reben les barcasses plenes de refugiats, entre els quals acostuma a haver-hi molts bebès i molts nens, i els ofereixen aigua, menjar, roba seca i assistència sanitària.

L'actriu, que té tres fills, s'ha emocionat en la seva visita al camp de registre de Kara Tepe, un dels dos ubicats a l'illa i, amb els ulls plorosos, ha dit que entén "completament" les mares amb nens que fugen de la guerra i de la misèria, i que són obligades a fer aquest viatge per sobreviure", ha afirmat.

"Esperem que els països que no participen en l'intent de salvament d'aquestes persones ho facin aviat", ha afegit Sarandon.

Susan Sarandon, premiada amb un Oscar el 1995 pel seu paper a la pel·lícula Dead Man Walking, es quedarà a Lesbos fins Nadal per col·laborar amb les oenagés que ajuden els refugiats. Actriu militant, s'ha compromès en el passat amb múltiples causes socials i polítiques, tant a favor dels 'homeless', del moviment anti-Wall Street el 2011 i també contra la invasió nord-americana de l'Iraq i l'Afganistan.

ALTRES ESTRELLES

Sarandon no és la primera actriu internacional que presta ajuda als refugiats. Fa unes setmanes, l'actor Mandy Patinkin, un dels protagonistes de la sèrie 'Homeland', va aprofitar una pausa en el rodatge a Europa per fer-se una idea in situ de la situació.

Notícies relacionades

En un missatge de vídeo, Patinkin --que va assistir a l'arribada de diverses barques des de les costes de Turquia-- es va mostrar commogut per la situació i va llançar una crida sol·licitant ajuda per a aquestes persones.

Des de començament d'any i fins al 9 de desembre, 758.596 persones han arribat a Grècia per via marítima buscant refugi i 206 han perdut la vida al mar en el seu intent d'arribar a alguna illa grega.