Finlàndia deté dos botxins de l'Estat Islàmic que van participar en una de les pitjors matances

Els detinguts són dos germans bessons que apareixen en un vídeo executant a trets joves indefensos

Tots dos van arribar a Finlàndia a principis de setembre

Terroristes de l’Exèrcit islàmic executen desenes de presoners a Tikrit (Iraq). / YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts

Les autoritats de Finlàndia han detingut dos presumptes gihadistes de 23 anys, germans bessons de nacionalitat iraquiana, sospitosos d'haver assassinat a sang freda 11 persones a prop de Tikrit (Iraq) el juny del 2014, ha informat la Policia finlandesa.

Els suposats gihadistes van ser arrestats dimarts a la localitat de Forssa (a uns 120 quilòmetres al nord d'Hèlsinki) durant una operació dirigida per l'Oficina Nacional d'Investigació (KRP, per les seves sigles en finlandès).

La KRP ha explicat en un comunicat que els dos detinguts, que seran posats a disposició judicial demà després de ser interrogats, són sospitosos de pertànyer a l'Estat Islàmic (EI), en què haurien combatut contra les forces de l'exèrcit iraquià.

ASSASSINAT A TRETS

Segons el comunicat, els detinguts van assassinar a trets presumptament 11 presoners que estaven desarmats i indefensos, mentre un altre gihadista gravava les imatges per després pujar-les a internet.

Aquest vídeo propagandístic és precisament una de les principals proves de càrrec contra els detinguts, ja que, segons els investigadors, tots dos apareixen a les imatges amb la cara descoberta.

Jari Räty, inspector en cap de la KRP, ha confirmat en roda de premsa que els dos presumptes gihadistes són bessons i van arribar a Finlàndia el setembre passat, encara que de moment no ha volgut aclarir si es tracta o no de demandants d'asil.

MASSACRE DE SPEICHER

"Els fets van passar a la base de Camp Speicher. Allà les forces de l'EI van assassinar uns 1.700 cadets de l'exèrcit iraquià que, segons sembla, se n'anaven de vacances i estaven desarmats", ha explicat Räty. "Al vídeo es veu com obliguen els presoners a estirar-se a terra i després els disparen un per un. En aquest moment (els gihadistes) no porten la cara tapada", va afegir.

Notícies relacionades

El portaveu policial ha declinat donar més detalls sobre el cas fins que s'acabin la investigació en curs i els interrogatoris. Des de començament d'any han arribat a Finlàndia prop de 31.500 demandants d'asil, la majoria d'ells procedent de l'Iraq.

La Policia finlandesa havia revelat recentment que alguns dels refugiats que estan allotjats en centres d'acollida tenen algun de tipus de connexió amb l'EI, encara que va evitar donar xifres aproximades.