Crisi migratòria a Centreamèrica

Milers d'il·legals cubans queden encallats a Costa Rica

Nicaragua va tancar fa 12 dies la frontera a un trànsit d'il·legals cubans que volen a l'Equador i travessen vuit països per arribar als Estats Units

1
Es llegeix en minuts
Toni Cano

Gairebé 4.000 migrants cubans que volien arribar als Estats Units després de travessar vuit països estan encallats a Costa Rica, la majoria d'ells a la frontera amb Nicaragua, país que des de mitjans de mes els nega el pas.  Després d'una reunió d'una dotzena de ministres d'Exteriors americans, en què Nicaragua ha afirmat que la seva postura és “invariable”, el 'canceller’ costa-riqueny, Manuel González, ha assenyalat aquest dimecres que la resta de països involucrats han de “buscar una sortida” a una situació que “amenaça de convertir-se en una greu crisi humana a la regió”.

“La intransigència de Nicaragua no ha permès una solució conjunta i integral. Això no serà impediment. Els altres països han entès que no és una situació provocada per Costa Rica”, ha dit el ministre González. Per la seva part, Cuba ha ofert “rebre els que vulguin tornar de manera voluntària”; dies enrere, l'Havana ha afirmat que “aquests ciutadans són víctimes de la politització del tema migratori per part del Govern dels Estats Units, a l'admetre els cubans fins i tot si arriben de manera il·legal al seu territori”.

Notícies relacionades

Instal·lats de moment en una desena d'albergs que han habilitat les autoritats de Costa Rica, els indocumentats cubans es neguen a tornar a l'illa. Després de les onades migratòries dels ‘balseros’ que sortien en pneumàtics cap a Miami, o els que desembarcaven com si fossin turistes a la península mexicana de Yucatán, la nova ruta dels cubans comença a l'Equador, país que no els demana visat i on arriben per via aèria. Des d'allà viatgen en autobusos, camions, canoes, cavalls i a peu per evadir la vigilància i els controls fronterers per Colòmbia i Centreamèrica.

Mèxic, que ara els atorga una visat de 20 dies, xifra en més de 9.000 els cubans que aquest any han travessat el país legalment camí dels EUA després d'un dur periple sud i centreamericà. L'últim any, els Estats Units han rebut més de 25.000 cubans arribats per aquesta frontera sud, un 80% més que l'any anterior.