Com explicar a un nen un atemptat
"¿De veritat estem en guerra?", pregunten els escolars francesos als seus mestres
Paraules clares, sense callar res i transmetent seguretat, són els consells dels experts

Escolars francesos, camí de l’escola amb els seus pares, aquest dilluns a París. /
"¿De veritat estem en guerra?". Amb aquesta pregunta es van trobar aquest dilluns al matí centenars de mestres francesos quan, a primera hora, van obrir les escoles el primer dia de classe després dels brutals atemptats de divendres a París. Desconcert, bastanta por i molts dubtes. Els més petits van tornar a les seves aules (dissabte, jornada lectiva a França, es van suspendre les classes) amb moltes, moltes preguntes. "Si estem en guerra... ¿quant durarà?", interrogaven uns."¿I on són els terroristes?¿Tornaran a sortir dels seus amagatalls?", qüestionaven altres "¿Així que el que ha passat és per culpa de la religió?", reflexionaven els més grandets. Difícil tasca la d'explicar el que és inexplicable.
Previnguts per endavant, a la gran majoria de col·legis francesos, els claustres de professors havien sigut convocats una hora abans de l'arribada dels alumnes. Es tractava de preparar l'estratègia, d'escollir les paraules justes. Molts van optar per començar "escoltant els estudiants i donant-los una veu", sense forçar res, explicava una docent d'un centre del carrer Romainville, no gaire lluny del parisenc districte 11. Una cosa semblant es va fer el gener passat, l'endemà de l'atemptat contra 'Charlie Hebdo'.
"El primer que s'ha de fer és mirar de restaurar el sentit de seguretat", explica Mar Álvarez, professora de Psicologia a la Universitat Abat Oliba (UAO CEU). Álvarez, que en el seu moment va treballar amb víctimes de l'11-M a Madrid, entén que és fonamental suprimir "la sensació de vulnerabilitat que produeixen successos de la magnitud d'aquests atemptats". "Els occidentals --prossegueix-- creiem que ho tenim tot controlat, que les guerres i les grans matances passen lluny de nosaltres. I quan veiem que no és així, ens enfonsem". Per això és tan important parlar de manera tranquil·litzadora, amb paraules que transmetin calma i no odi.
Las claves de la noticia
- Paraules clares Fes servir les seves pròpies paraules per aclarir els seus dubtes, digue-li que si hi ha més policies pel carrer és per la seva seguretat.
- Sense callar res Evita els pactes de silenci, no pots negar l'evidència del que ells mateixos estan veient.
- Seguretat, no odi Utilitza termes que li transmetin tranquil·litat, que recuperi la sensació que està segur.
- Amb sinceritat No passa res si li diem que tampoc nosaltres entenem per què ha passat el que ha passat
Amb els nens, defensa la psicòloga, "s'han d'evitar els pactes de silenci". "A vegades, els adults callem les coses per no fer-los patir i això a ells els genera una gran incertesa. No podem negar l'evidència del que ells mateixos estan veient", clama aquesta especialista, que també treballa a l'Hospital Sant de Déu de Barcelona, on tracta, entre altres, menors que han sigut testimoni de casos de violència domèstica. Evidentment, afegeix Álvarez, s'han d'adaptar les paraules "a cada edat", però, en cap moment, s'han d'amagar els fets. "No passa res per dir-los que tampoc nosaltres entenem per què ha passat el que ha passat". És més, afegeix la psicòloga, això propicia, "un sentit d'unitat" important per al nen.
És, en certa manera, el que van fer dilluns els mestres francesos: "Fer servir les pròpies paraules dels nens per aclarir els seus dubtes, explicar que potser, durant els pròxims dies, el dia a dia canviarà una mica, perquè veuran més policies pel carrer i perquè no hi haurà excursions i sortides escolars, però se'ls ha de deixar clar que això es fa per protegir-los", explica Claude Halmos, psicoanalista especialitzat en la infància.
Un trauma "tan agut" com el que pateixen aquests dies els nens parisencs, "que deixa la persona en estat de xoc", pot tenir seqüeles durant diverses setmanes, assenyala Mar Álvarez. "Fins a cert punt és normal que se sentin atemorits, especialment quan els adults estan utilitzant termes com el de 'guerra", diu. I ells, els nens, que veuen des de fa un temps les conseqüències que una guerra té en un país com Síria (tan present als mitjans de comunicació), "ho tenen difícil per tornar a la normalitat".
Parleu amb el seu mestre
"Els mestres també us poden acompanyar en aquests temes: sentiu-vos lliures de parlar amb ells, informeu-los, per exemple, de si heu parlat prèviament amb els vostres fills i com se senten aquests", subratlla el comunicat. "Aquesta vegada l'intercanvi és essencial perquè els professors puguin abordar l'assumpte de la millor manera possible amb els vostres fills, i per tant establir un diàleg és beneficiós", insisteix.
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Conducció Per aquest motiu hauràs de portar piles al cotxe a partir de l'any que ve
- CHAMPIONS LEAGUE El PSG arriba a una final que carrega de raó Luis Enrique
- Reunió Anual Cercle d'Economia Catalunya construirà 21.289 pisos socials en solars de 226 municipis
- HÀBITS DE CONSUM METROPOLITANS El cistell de consum a l’àrea de BCN ascendeix a 420 euros al mes per llar
- La Cirurgia Plàstica triomfa entre els MIR i aquests són els motius: "La nostra feina és molt àmplia i va molt més enllà de l'estètica"
- Després del decret fallit El Govern negocia amb els Comuns per ajornar la pujada de la taxa turística i evitar un altre revés
- Criança Què fer si el teu fill pega altres nens? La reflexió del pediatre Carlos González: "No et pots asseure en un banc del parc..."
- Gira mundial Bad Bunny confirma un altre concert a Barcelona i tres més a Madrid després d'una cua infinita per comprar les primeres entrades
- PIB L’economia catalana entra el 2025 amb una marxa menys però continua creixent més que el conjunt d’Espanya