CITA INTERNACIONAL A LA CAPITAL CATALANA

Nobels de la pau demanen a BCN reduir l'excessiva despesa militar

Els llorejats aborden la greu crisi migratòria que travessa Europa

Oscar Arias, Frederik de Klerk i Betty Williams, entre els participants

D’esquerra a dreta, els llorejats Williams, De Klerk i Arias.

D’esquerra a dreta, els llorejats Williams, De Klerk i Arias. / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
MARGARYTA YAKOVENKO
BARCELONA

La primera sessió de la XV Cimera Mundial dels Premis Nobel de la pau, celebrada ahir a Barcelona, es va centrar en el que, per als llorejats, és l'arrel de la crisi dels refugiats que arriben a Europa: l'excessiva militarització dels països.

Els nobel van exhortar a reduir la despesa militar per destinar els recursos a l'educació i alimentació, i així acabar amb l'èxode de més de 60 milions de persones desplaçades, el segon més gran de la història després del de la segona guerra mun­dial.

La cimera, que se celebra a la capital catalana del 13 al 15 de novembre, va reunir en la primera sessió -Travessant els murs per la pau- els premis nobel Oscar Arias, Frederik Willem de Klerk i Betty Williams. Tots tres no van dubtar a afirmar que la causa d'aquesta crisi és la militarització, que té com a conseqüència més directa la guerra.

Betty Williams, llorejada el 1976 per la seva lluita pacífica en el procés d'Irlanda del Nord mitjançant la fundació del Moviment per la Pau d'Irlanda del Nord, va declarar que la realitat és que «els governs que es diuen a si mateixos democràtics dediquen el seu pressupost a la militarització».

Per la seva part, Oscar Arias, expresident de Costa Rica que va rebre el premi Nobel de la pau el 1987 per participar en els processos de pau en els conflictes armats de Centreamèrica dels anys 80, va assegurar que els Estats Units tenen gran part de responsabilitat en els conflictes que hi ha al món.

Notícies relacionades

EUA, SOTA LA LUPA / «Hem cregut que els conflictes s'acaben amb les accions militars. Els EUA són un país que sempre busca un enemic. La seva solució són les armes», va dir Arias, per afegir: «Aquesta és la violència que genera el flux dels refugiats».

De Klerk, de tota manera, no va avalar l'argument d'Arias. «Culpar els EUA de tot el terrorisme no és realista», va afirmar. Premiat per haver alliberat Nelson Mandela de la presó i haver treballat junts per la fi de l'apartheid, De Klerk va afegir que una de les solucions a la crisi dels refugiats podria ser una implicació més gran d'Europa amb els països d'origen i veïns, que suporten la principal càrrega de l'èxode.