LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Bush s'enfonsa davant l'auge de Rubio en el tercer debat republicà

Trump i Carson passen de puntetes en una nit centrada en l'economia

Marco Rubio es dirigeix a Jeb Bush, davant Donald Trump, aquesta matinada en el tercer debat republicà.

Marco Rubio es dirigeix a Jeb Bush, davant Donald Trump, aquesta matinada en el tercer debat republicà. / AP / MARK J. TERRILL

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Els mitjans de comunicació i l'intervencionisme del Govern han sigut les dianes predilectes del tercer debat republicà celebrat aquesta matinada a Boulder (Colorado), un debat en què han abundat novament les topades entre els candidats. Jeb Bush ha tornat a desaprofitar l'oportunitat de donar un impuls a la seva campanya, que es continua enfonsant en les enquestes i minvant a base de retallades. El texà ha estat insípid i ha sigut incapaç d'aguantar el tipus davant del que va ser el seu protegit a Florida, Marco Rubio, la figura més destacada de la nit. Carly Fiorina ha demostrat ser una seriosa competidora, mentre que Donald Trump i Ben Carson, els dos homes que lideren les enquestes, no han aconseguit mai acaparar el protagonisme.

Organitzat per la cadena d'informació financera CNBC, el debat ha estat gairebé exclusivament centrat en l'economia. S'ha parlat molt d'impostos, d'ocupació, de les pensions i, sense que estigués als plans inicials de ningú, dels mitjans. Gairebé tots els candidats s'han queixat de les preguntes dels moderadors, que han buscat sovint arraconar els candidats i empènyer-los a la confrontació. "La CNBC hauria d'estar avergonyida de com ha conduït el debat", ha tuitejat després el president del Partit Republicà, Reince Priebus. "Les qüestions preguntades en aquest debat il·lustren per què els nord-americans no confien en els mitjans. Això no és una gàbia de lluita", ha dit el senador Ted Cruz. El líder de la facció republicana rebel al Congrés ha tingut la seva millor nit fins ara, i s'ha postulat com la carta més convincent per als sectors més a la dreta del partit.

En aquesta campanya republicana han sigut els candidats sense bagatge polític i perfil pintorescos els que han manat fins ara. Trump, Carson i, menys, Fiorina, la triomfadora del segon debat. Els analistes prediuen que tard o d'hora es desinflaran i acabarà guanyant, com sol ser la norma, algun dels candidats recolzats per la jerarquia del partit, una lliga en què juguen Bush, Rubio, John Kasich, governador d'Ohio, i Chris Christie, governador de Nova Jersey.

RUBIO SE'N SURT

Els dos últims han estat bé, però ha sigut Rubio qui realment ha presentat les seves credencials a l'intercalar de manera convincent la seva història personal i sortir amb solvència de diversos moments compromesos. De 44 anys i fill de cubans, Rubio és un home impacient, a qui no li interessa gens el càrrec de senador, com li va passar al seu dia a Obama. Vol la presidència o la porta, i això ha fet que s'hagi absentat del 14% dels vots que ha emès el Senat des que va assumir el càrrec. "Quan et vas comprometre era per a un mandat de sis anys --li ha dit Bush--. Pots fer campanya o simplement dimitir i deixar que un altre faci la teva feina". Rubio té cara de nen però també una mica d'aquell magnetisme radiant de Reagan, que era capaç de vendre't un paquet d'austeritat a la grega com si fos el principi d'un gran dia assolellat.

Notícies relacionades

"¿Saps quants vots va perdre John McCain quan portava a terme aquest retorn imponent en què t'estàs inspirant?", li ha contestat al seu mentor. "Algú t'ha convençut que atacar-me t'ajudarà". Les seves paraules han arrencat una de les ovacions de la nit. Trump no ha tingut la seva nit, i això significa que l'espectacle ha sigut més dens i tediós que quan l'artista dels diners i la telerealitat està en ebullició, com va passar en el ja llunyà primer debat.

Tot i les bronques puntuals, el d'aquesta matinada ha sigut el més substanciós de tots els debats. S'ha competit per veure qui abaixarà més els impostos o per les receptes per reformar un sistema de pensions que el gruix dels candidats considera insostenible. El deute o la dimensió del Govern també han estat sobre la taula. Kasich ha sigut l'únic que s'ha atrevit a qüestionar la viabilitat de les propostes dels seus rivals. Ha disparat contra els "plans fiscals fantasiosos" i ha demanat a l'electorat que s'ho pensi dues vegades abans d'elegir algú sense talla ni experiència per estar a l'altura. "Amics, ens hem de despertar". El governador d'Ohio és juntament amb Trump el més centrista políticament de tots els contendents.