emergència a l'àfrica

Més de 30.000 persones, en risc de morir de fam al Sudan del Sud

El país viu la pitjor fase d'una guerra civil marcada per nombroses atrocitats per tots dos bàndols, denuncia l'ONU

1
Es llegeix en minuts

Més de 30.000 persones estan en risc de morir de fam a les regions del Sudan del Sud més devastades per la guerra civil i altres desenes de milers estan a un pas de la fam extema, ha advertit aquest dijous l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

Encara que l'estat de fam extrema no ha sigut oficialment declarat, el Sudan del Sud afronta la pitjor fase en els 22 mesos d'un conflicte marcat per nombroses atrocitats i "almenys 30.000 persones viuen en condicions extremes i corren el risc de morir de fam", segons un comunicat publicat conjuntament per les Nacions Unides, l'Unicef, la FAO i el PAM (Programa Mundial d'Aliments).

Les zones més afectades pel conflicte, que es tradueix especialment en un bloqueig de l'ajuda humanitària, se situen a l'estat d'Unitat, al nord ric en petroli, precisen les fonts de l'ONU per la infància, l'organització per a l'agricultura i l'alimentació i el PAM.

ACORD DE PAU

Malgrat l'acord de pau firmat l'agost passat, en aquestes zones es desenvolupen combats intensos, acompanyats de desaparicions i violacions de dones i nens a gran escala, afirmen les tres organitzacions.

"Sense un accés complet a l'ajuda humanitària, la inseguretat alimentària pot agreujar-se i transformar-se en fam extrema en certes parts de l'estat d'Unitat", adverteix el comunicat.

GUERRA CIVIL

El Sudan del Sud és escenari des del desembre del 2013 d'una guerra que enfronta l'Exèrcit regular fidel al president Salva Kiir i una rebel·lió dirigida pel seu antic vicepresident i rival, Riek Machar.

La guerra civil, marcada per les massacres atrocitats d'una violència sense precedents atribuïda als dos bàndols, ha provocat des del desembre del 2013 desenes de milers de morts i ha obligar a fugir de casa prop de 2,2 milions de sudanesos.

MALALTIA, POR I FAM

"Des que van començar els combats fa gairebé dos anys, els nens són víctimes dels conflictes, la malaltia, la por i la fam", remarca especialment el responsable de l'Unicef per al Sudan del Sud, Jonathan Veitch.

Notícies relacionades

"Les famílies han demostrat ser exemplars en el seu suport, però ja han esgotat tots els mecanismes de subsistència. Les agències poden ajudar-los, però només si tenim un accés complet [a les zones afectades]. Si no, molts nens poden morir", afegeix Veitch.

La fam extrema es va poder evitar fa un any gràcies a una intervenció massiva de les organitzacions humanitàries.