INCIDENT EN UN VOL DE CHINA AIRLINES

Parir a l'aire per un passaport

Una taiwanesa dóna a llum en un avió a l'entrar a l'espai aeri dels EUA perquè el fill tingui la nacionalitat d'aquell país

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

Un part en ple vol és una d'aquelles notícies que periòdicament espongen els mitjans de drames i aquest tenia tots els ingredients. Jiang va donar a llum a 9.000 metres sobre l'oceà en un vol de China Airlines des de Taipei fins a Los Angeles. La premsa s'hi recreava dues setmanes enrere: la perícia de la doctora que va assentir a la cinematogràfica pregunta de si hi ha algun metge a la sala, l'estoica resistència de la mare que ofegava el crit mossegant els llençols, l'eficaç assistència de les hostesses i el silenci sepulcral del passatge trencat finalment en aplaudiments i ovacions.

La doctora venia de disfrutar la seva lluna de mel a Bali. En aquell avió no hi cabien més herois ni sucre fins que una hostessa va fer aturar l'aparell. En el seu compte de Facebook va revelar que la dona havia demanat endarrerir el part després d'haver trencat aigües i preguntava insistentment si ja eren en espai aeri nord-americà. Jiang ha passat de mare de l'any a una egoista que menteix a preu fet i disposa del temps i el destí de 200 passatgers per aconseguir la nacionalitat nord-americana del seu fill. Una mena de  versió aèria d'aquells nens àncora que denuncia el candidat republicà Donald Trump contra la immigració mexicana.

Després s'ha sabut tot. La dona va volar amb un embaràs de 36 setmanes que va ocultar a l'aerolínia i no tenia l'autorització mèdica necessària un cop passades les 32 setmanes.

El cas ha arribat al Govern i al Parlament taiwanesos. El Ministeri de Transport ha aclarit que la responsabilitzaran del cost causat per desviar el vol cap a Alaska. L'avió va aterrar a Los Angeles amb tan sols tres hores de retard, però les despeses són milionàries i a l'aerolínia hi ha diner públic. «La compensació a China Airlines serà, probablement, inevitable», ha assenyalat el ministeri recolzant-se en els enganys de la mare. L'asseguradora està calculant la xifra i Lo Shue-lei, legislador del Kuomintang, ha demanat al Govern que obligui l'aerolínia a cobrar-li la compensació directament a la dona.

Notícies relacionades

Yeh Yi-jin, del Partit Democràtic Progressista, ha alertat de l'efecte contagi que podria causar la publicitat d'aquest cas i ha amonestat l'aerolínia, que és d'on van sortir les primeres informacions triomfalistes sobre el cas.

Mare i fill es troben bé. Ella ha sigut deportada a Taiwan per les autoritats d'immigració nord-americanes. Va aterrar amb la cara coberta amb una jaqueta i va eludir l'eixam de periodistes que l'estaven esperant. D'ell se sap que està sent atès a Alaska per familiars o serveis socials, depèn de la font que ho explica. I la seva mare assegura que ha rebut la nacionalitat nord-americana. Es va haver de ficar en un vol ocultant un embaràs de nou mesos i enviar 200 persones a Alaska per aconseguir-la.