CRIMS DE GUERRA

L'infern de les dones de Sudan del Sud: esclavitzades i violades

Un periodista de France Press recull testimonis de dones que expliquen com cada nit eren forçades per tres o quatre soldats

2
Es llegeix en minuts

El segrest massiu de dones i nenes per convertir-les en esclaves sexuals ha esdevingut la faceta més terrorífica de la guerra civil al Sudan del Sud.

Algunes desenes de testimonis recopilats per un periodista de l'agència France Presse l'estat septentrional d'Unitat, un dels principals escenaris del conflicte que des de fa 21 mesos corroeix el país més nou de la terra, mostren com les forces governamentals s'han entregat a la pràctica de segrestar dones i nenes i portar-les als seus campaments, on són convertides en esclaves i on són regularment violades.

Així ho ha explicat Nyabena, una dona de 30 anys mare de cinc fills, que va ser segrestada pels soldats que a l'abril van atacar el seu poblet, al comtat de Rubkona. Segons el seu relat, els militars van assassinar tots els nens i homes adults. Les cases van ser saquejades i incendiades.

Les dones i les nenes van ser agrupades i portades, a peu, fins a un poble pròxim, al comtat de Mayom. És una zona del general Matthew Puljang, líder d'una milícia de l'ètnia Bul Nuer aliada a l'Exèrcit del president sudsudanès Salva Kiir.

En aquest campament, durant el dia Nyabena era obligada a treballar, sempre sota vigilància, transportant els objectes i aliments saquejats, anant a buscar aigua o cuinant per als soldats.

LLIGADES AMB LES MANS A L'ESQUENA

A la nit, era lligada igual que les altres dones. Quedaven totes a disposició dels milicians. "Quan un soldat volia tenir relacions sexuals, venia, deslligava la que volia i se l'enduia. Quan havia acabat, ens tornava a lligar amb les mans a l'esquena", narra la dona.

Segons el seu relat, era molt habitual que cadascuna d'aquestes dones fos violada per quatre homes en una mateixa nit. Les que rebutjaven, desapareixien. "Al matí, descobríem que ja no hi eren", explica, i assegura que deu de les dones del poble han desaparegut d'aquesta manera.

TERRA CREMADA

Un expert militar citat per l'agència xifra en diversos milers les dones que han sigut segrestades durant l'ofensiva de l'Exèrcit del Sudan del sud a l'estat d'Unitat. Investigadors de l'ONU han qualificat l'estratègia militar de "política de terra cremada".

Els segrestos i les violacions de dones se sumen a la llarga llista d'atrocitats a gran escala de què s'acusa les dues parts en conflicte.

Les Nacions Unides qualifiquen de zona fosca, per l'escassetat d'informació, el comtat de Mayom. "Sempre és el mateix: les dones que aconsegueixen fugir són les afortunades. La resta són segrestades o assassinades. El segrest sembla que és sistemàtic", denuncia el membre d'una oenagé.

10 MILITARS ESPERANT VIOLAR-LA

Nyamai, una dona de 38 anys, també va relatar a l'AFP el seu infern. La dona, segrestada al comtat de Koch, va passar la majoria del captiveri lligada. Segons el seu relat, de nit, fins a deu militars feien cua per abusar d'ella. Si la dona suplicava "que fos només un" era brutalment apallissada.

Notícies relacionades

Una altra de les víctimes és Nyatuach, que va veure com els soldats se li enduien tres filles adolescents. De dues d'elles, no n'ha tornat a saber res. Una, en canvi, sí que va aconseguir escapar-se. Segons va explicar, tants homes havien abusat de la seva filla que la noia no era capaç de retenir l'orina. "Quan ja les han destrossat se'n desfan. O les alliberen o les maten", explica aquesta dona.