RESOLUCIÓ D'UN CONFLICTE ARMAT
Una encaixada per a la història
El pacte entre el Govern de Colòmbia i les FARC remata 4 anys de negociacions dures

Acord a l’Havana 8 Castro, al centre, amb Santos (esquerra) i ’Timochenko’, dimecres. /
La imatge ha recorregut el món en dues versions, totes dues impactants. Una, més al·legòrica, mostra dues mans que s'estrenyen i dues més que les sostenen. L'altra capta l'escena completa que va tenir lloc a l'Havana: el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i Rodrigo Londoño Echeverry, àlies Timochenko, el cap de les FARC, segellen amb aquest gest un acord que marca, ja de manera irreversible, el principi del final de la guerra més llarga de l'Amèrica Llatina, saldada amb més de 220.000 morts.
El president de Cuba, Raúl Castro, somriu enmig de Santos i el guerriller i, a la seva manera, ell també se n'emporta part del rèdit polític. El 23 de març del 2016 han de concloure les negociacions de pau. En les pròximes hores, Santos repetirà aquest anunci a l'Assemblea General de l'ONU amb la benedicció del papa Francesc i durant una trobada amb el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry.
Des que el desembre del 2012 el Govern i les FARC es van asseure a negociar, el pèndol de les emocions de la societat va oscil·lar de manera trepidant entre l'optimisme i el malestar. L'esperança es va dibuixar a l'horitzó gràcies al complex consens a què es va arribar en matèria de justícia. La guerrilla començarà a deixar les armes com a màxim 60 dies després d'haver firmat l'acord final i es convertirà en partit polític.
L'escull més difícil
Les negociacions, que van ser satisfactòries en qüestions com l'agrària, la participació de les FARC en la vida política i el narcotràfic, van travessar l'escull més difícil: la creació d'«una Juridisdicció Especial per a la Pau». El tribunal jutjarà els delictes més greus. Es preveu, no obstant, aplicar amnisties, indults o sancions atenuades per als que reconeguin les seves responsabilitats.
Notícies relacionadesEn queden exclosos els involucrats en crims de lesa humanitat, segrestos, execucions extrajudicials, desplaçaments forçats, desaparicions, tortures, violència sexual o reclutament de menors.
El cap dels negociadors de Santos, Humberto de la Calle, va ser categòric: hi haurà pau sense impunitat. No només es compliran penes: es buscarà la veritat i la reparació. L'expresident Álvaro Uribe, capdavanter de la mà dura contra les FARC, va acusar el Govern d'acceptar «que delinqüents responsables d'atrocitats no vagin a la presó a condició de confessar les seves responsabilitats». En la figura de Santos es resumeix la paradoxa històrica de Colòmbia: va ser ministre de Defensa d'Uribe i li ha tocat la tasca de tancar el dolorós conflicte.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Infraestructures Renfe prepara 9.000 trajectes en bus per al tall de Rodalies entre El Prat i Vilanova de l'1 al 4 de maig
- Educació a Catalunya Més del 40% d’aspirants a estudiar Magisteri a Catalunya no aproven les proves d’accés
- Crisi elèctrica Illa compareixerà el dimarts al Parlament per donar detalls sobre l'apagada
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- ENERGIA La presidenta de Red Eléctrica apunta a les elèctriques per l’apagada i descarta dimitir perquè a la seva xarxa «res va fallar»