conflicte diplomàtic en la crisi migratòria

Creix la tensió entre Hongria i Croàcia pels refugiats

Budapest acusa Zagreb de «mentir a tothom» i «renunciar a cooperar amb la UE»

Àustria rep 10.000 persones per la frontera hongaresa i també per Eslovènia

Refugiats pugen a un autocar a prop de Heiligenkreuz, a la frontera entre Àustria i Hongria, ahir.

Refugiats pugen a un autocar a prop de Heiligenkreuz, a la frontera entre Àustria i Hongria, ahir. / AP / CHRISTIAN BRUNA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BUDAPEST

Mentre més de 10.000 refugiats arribaven al llarg del dia d'ahir a diversos punts fronterers d'Àustria -sobretot des d'Hongria però també, per primera vegada, des d'Eslovènia-, el trajecte d'anada i tornada entre Hongria i Croàcia de milers d'ells va elevar ahir la temperatura diplomàtica entre aquests dos països. Hongria va acusar el Govern de Zagreb d'haver «mentit a tothom» i va amenaçar de bloquejar la integració de Croàcia a l'espai de Schengen, de lliure circulació a la Unió Europea (UE). «Croàcia ha renunciat a la cooperació amb Hongria i amb tota la UE», va assenyalar el ministre hongarès d'Exteriors, Péter Szijjártó.

Szijjártó va dir que és «mentida» que els dos països veïns haguessin acordat el trasllat de milers de refugiats a Hongria i va afirmar que el que ha passat és simplement que «l'endemà que el sistema [croat d'immigració] es col·lapsés», Croàcia els va enviar tots  a territori hongarès.

Entre divendres i ahir van arribar gairebé 10.000 refugiats a Hongria, traslladats fins a la frontera per les autoritats croates. I és que les protestes de Budapest no van fer efecte en absolut a Zagreb. El primer ministre croat, Zoran Milanovic, va confirmar ahir que continuarà el trasllat de refugiats a Hongria. «Hem obligat els hongaresos a rebre els refugiats que els hem enviat. Continuarem fent-ho», va dir.

SEGONA TANCA / Els refugiats havien optat per travessar Croàcia per arribar a través d'Eslovènia fins a Àustria després que Hongria tanqués les seves fronteres amb Sèrbia aquesta setmana. Igual que les autoritats croates, els hongaresos acompanyen després els refugiats fins a la frontera amb Àustria. No obstant, Szijjártó va assegurar ahir que Hongria «defensarà les fronteres de la UE i les pròpies» tal com ho ha fet durant les últimes setmanes.

El ministre hongarès va afirmar que el seu Govern procurarà que les obres d'una segona tanca a la frontera amb Croàcia «s'acabin com més aviat millor». «Croàcia no respecta les legislacions europees», ja que deixa passar milers de refugiats sense registrar-los, va subratllar.

Notícies relacionades

Paral·lelament, uns 1.500 refugiats han entrat des de dimecres passat a Eslovènia des de Croàcia, i alguns centenars van travessar ahir a la tarda la frontera eslovenoaustríaca. Allà són assistits per la Creu Roja i també per l'Exèrcit abans de ser enviats a altres punts del país per continuar rumb a Alemanya. Una tercera part d'aquests refugiats són de nacionalitat siriana, un altre terç afganesos i la resta, iraquians i d'altres nacionalitats.

El transport ferroviari entre les ciutats de Zagreb i Ljubljana segueix suspès. La policia eslovena assegura que té la situació sota control i porta els refugiats a centres de recepció d'immigrants, en què reben assistència mèdica. Gairebé tots han declarat a les autoritats eslovenes que el seu destí és Alemanya i els països escandinaus.