DEBAT INDEPENDENTISTA A ESCÒCIA

Sturgeon pressiona Cameron amb la possibilitat d'un segon referèndum

El programa electoral autonòmic inclourà les condicions d'una segona consulta

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Nicola Sturgeon ha amenaçat amb un segon referèndum a Escòcia, si David Cameron segueix ignorant els desitjos dels escocesos, contraris a la renovació dels submarins nuclears Trident i la política de retallades en els serveis socials. En el discurs pronunciat a Edimburg coincidint amb el primer aniversari del referèndum sobre la independència, la ministra principal i líder del Partit Nacional Escocès (SNP) ha demanat al primer ministre que reconegui la veu dels 56 diputats del seu partit, que des de les eleccions del maig tenen escó al Parlament de Westminster.

“El que passi amb el suport a la independència en els mesos i anys vinents, dependrà tant del que vostè faci com del que fem nosaltres. I en aquests moments (Cameron) ja està vivint en temps prestat”, ha declarat Sturgeon. “Si vostè continua ignorant la veu d'Escòcia, si continua tractant amb desdeny el que va decidir la gent al país al maig --ha afegit--,  més i més gent arribarà a la conclusió que (el Parlament de) Westminster no li serveix a Escòcia”.

Notícies relacionades

El primer ministre britànic es podria oposar a la celebració d'un segon referèndum. “Alex Salmond, Nicola Sturgeon i jo vam firmar l'Acord d'Edimburg, en què ens comprometíem a respectar el resultat d'un vot transcendental. Tots vam acceptat --igual que els escocesos-- tirar endavant”, ha indicat Cameron. El Govern britànic proposarà dues esmenes al projecte de llei de devolució de poders a Escòcia, per garantir la permanència constitucional del Parlament escocès. 

Sturgeon ha confirmat que en el programa electoral dels comicis autonòmics la primavera que ve hi figuraran les condicions que s'han de donar per a la possible convocatòria d'un segon referèndum. Però també ha advertit als que tenen pressa per celebrar com més aviat millor una segona consulta que no hi ha dreceres per a la independència. Si bé el suport a l'independentisme ha anat augmentant segons tots els sondejos en els últims mesos, Sturgeon ha deixat clar que no es tornarà a arriscar a les urnes fins a estar totalment segura de la victòria.