CRISI MIGRATÒRIA A EUROPA

Immigrants bloquegen l'Eurotúnel i deixen atrapats centenars de viatgers

Els immigrants intentaven pujar a bord dels trens en direcció al Regne Unit

Centenars de passatgers dels trens d'alta velocitat han passat gairebé cinc hores sense llum ni aigua a l'espera que la policia assegurés les vies

Passatgers esperen a la reobertura del trànsit de l’Eurotúnel (Calais) després del tancament temporal per allau d’immigrants. / AFP / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

Centenars de passatgers han estat atrapats durant hores en cinc trens d'alta velocitat Eurostar ja que alguns immigrants estaven bloquejant les vies del túnel que travessa el canal de la Mànega i intentaven escalar a bord.

Segons ha informat Eurostar a través de Twitter, tres dels trens han aconseguit seguir fins a Londres aquest dimecres a primera hora, mentre que dos més es van veure obligats a tornar als seus punts de partida a Londres i París. Centenars de passatgers han hagut de passar la nit a les estacions davant el que consideren una mala gestió de la companyia.

Eurostar va anunciar aquest dimarts a última hora que havia retingut els seus trens "mentre les autoritats tractaven amb els intrusos" i després va informar que s'havia vist diversos "intrusos" a les vies a l'estació de Calais. Els trens van ser aturats mentre els "intrusos" eren evacuats del túnel i allunyats de les vies, va precisar.

INTRUSOS A LES VIES

Els mitjans locals han informat que aquests intrusos eren immigrants que intentaven travessar cap al Regne Unit a través de l'Eurotúnel. Des de començament d'any, milers de refugiats han intentat fer aquest perillós trajecte.

Els passatgers d'un dels trens amb destí a Londres, que es va aturar a menys d'1,6 quilòmetres de l'entrada del túnel, van ser informats que "estiguessin callats i prestessin atenció per si sentien el so d'alguna persona intentant enfilar-se al comboi". Un helicòpter amb un focus va envoltar a continuació el tren mentre guàrdies recorrien la via a la recerca d'immigrants, però aparentment no se'n va trobar cap.

QUATRE HORES EN LA FOSCOR

Amb l'electricitat tallada, els passatgers han estat en la foscor durant més de quatre hores. La calor ha augmentat a l'interior, on algunes persones han assegurat que no es podia respirar.

Finalment, Eurostar va enviar el tren de tornada a Calais, on els passatgers van desembarcar per respirar aire fresc i beure aigua. Però quan alguns van intentar abandonar l'estació per travessar el Canal en ferri, els gendarmes francesos els ho van impedir, argumentant que les normes de duanes i immigració exigeixen que els passatgers tornin a París.

SENSE OPCIONS ENMIG DEL NO-RES

Notícies relacionades

No obstant, Eurostar ha tuitejat que el tren, ES9055, "no es pot utilitzar per portar els passatgers a Calais de tornada a París i s'estan buscant opcions alternatives".

"Hem sigut abandonats en una andana enmig del fred sense cap informació", ha tuitejat un dels passatgers, Danny Bell. "Aclariu-m'ho, a les 4.00 hores enmig d'enlloc, ¿quines són aquestes opcions? ¿Per a centenars i centenars de persones?", ha afegit. Eurostar s'ha ofert a canviar els bitllets.