davant el drama humanitari

València i Sant Feliu de Llobregat s'ofereixen per acollir refugiats sirians

La proposta de Colau de crear una xarxa de ciutats refugi guanya adeptes entre els municipis d'esquerres

La fotografia icònica de la crisi dels refugiats, feta a l’illa de Kos, a Grècia, el 15 d’agost.

La fotografia icònica de la crisi dels refugiats, feta a l’illa de Kos, a Grècia, el 15 d’agost. / DANIEL ETTER

2
Es llegeix en minuts

Municipis d'esquerres estan disposats a acollir refugiats sirians. Primer va ser l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la que aquest cap de setmana va verbalitzar el desig que la ciutat sigui el destí dels ciutadans que fugen de la guerra a la recerca d'una nova llar. Colau va fer una crida a les ciutats europees a comprometre's amb l'arribada de refugiats i va instar a crear una xarxa de ciutats refugi amb suport de la UE. La petició de Colau comença a tenir els primers suports. L'alcalde de ValènciaJoan Ribó, ha afirmat que la ciutat "se sumaria" a la proposta de Colau i acolliria immigrants i demandants d'asil, però ha assenyalat que vol saber primer "què farà la Generalitat Valenciana i què farà el Govern d'Espanya". Segons la seva opinió, és difícil que "la problemàtica dels refugiats la pugui resoldre una ciutat".

L'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat també s'ha ofert a formar part de la xarxa de ciutats d'acollida de persones refugiades proposada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. "Aquest estiu hem viscut uns moments dramàtics, a la deixadesa de les institucions europees pels morts ofegats al Mediterrani hi hem de sumar l'incompliment dels drets humans a l'arribada de les famílies refugiades a les nostres fronteres", ha assegurat l'alcalde de Sant FeliuJordi San José.

L'oferiment de l'Ajuntament de Sant Feliu, governat per ICV-EUiA PSC, s'ha fet arribar a Colau a través d'una carta on s'expressa la seva voluntat d'adherir-se a la xarxa de ciutats refugi amb la intenció de donar resposta a les necessitats de les persones que han arribat a Europa fugint de la guerra de Síria.

PROPOSTA D'IU

Notícies relacionades

En línia amb la posició dels municipis, IU ha instat a establir formes de suport als immigrants sirians. El coordinador federal d'Izquierda Unida (IU) i president del grup d'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) al Congrés, Cayo Lara, ha instat la Unió Europea, i per tant també Espanya, a afrontar el problema dels refugiats que segons la seva opinió han provocat les polítiques de la UE i les intervencions de l'OTAN i els Estats Units en països àrabs.

RESPONSABILITATS

Segons Cayo Lara, les successives intervencions internacionals en aquests països després de les primaveres àrabs han anat "desballestant" els Estats laics que fins llavors hi havia i els moviments d'oposició recolzats per Occident han acabat pactant amb grups terroristes, abans Al-Qaida i ara l'autodenominat Estat Islàmic. Segons Cayo Lara, tot això és a l'origen de l'arribada massiva de refugiats a les fronteres europees i ara Europa ha d'afrontar i normalitzar l'acollida legal dels asilats. "Hi ha una responsabilitat de l'OTAN, dels Estats Units, i la Unió Europea i també d'Espanya per haver organitzat aquest desastre humanitari", ha proclamat.