MISTERI AL SUD-OEST DE POLÒNIA

El 'tren de l'or' nazi

Les autoritats poloneses confirmen la troballa d'un comboi alemany desaparegut al final de la segona guerra mundial

Sospiten que anava carregat d'armes, joies i obres d'art

Ocult 8 El castell Ksiaz, sota el qual hi ha enterrat el ’tren de l’or’, segons caçatresors polonesos.

Ocult 8 El castell Ksiaz, sota el qual hi ha enterrat el ’tren de l’or’, segons caçatresors polonesos. / AFP / JANEK SKARZYNSKI

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
VARSÒVIA

L'anunci del descobriment d'un tren nazi ple d'armes, or i joies suposadament desaparegut a Polònia el 1945 ha excitat aquests dies l'opinió pública local i també els caçatresors, que s'han llançat massivament a la seva recerca, fins al punt que les autoritats han hagut de demanar públicament que desisteixin de fer-ho fins a assegurar el lloc ocult -un túnel abandonat després de la segona guerra mundial- i també el comboi, que podria contenir «material perillós».

Els rumors es van confirmar la setmana passada i ahir el conservador general de monuments de Polònia, Piotr Zuchowski, va dir que estava gairebé convençut de l'existència del tren de l'or nazi. «Estic segur en un 99% que aquest tren existeix, però les informacions sobre el seu contingut no s'han pogut verificar fins ara», va declarar.

Zuchowski va manifestar haver vist fotografies fetes amb radars subterranis que mostren un tren de més de 100 metres de longitud i sepultat sota terra. Això suposa la primera confirmació oficial de la seva existència. El vehicle estava blindat, i això suggereix que portava una càrrega especial, «probablement equips militars però també joies, obres d'art i documents d'arxiu», va afegir.

Les autoritats poloneses van començar a buscar el misteriós comboi aquest mes a Walbrzych, al sud-oest del país, alertades per dos caçatresors, un alemany i un polonès, que els van revelar a través dels seus advocats que l'havien trobat i que esperaven ser recompensats amb un 10% del seu valor.

Fins llavors, els rumors havien circulat durant dècades, apuntant que un comboi nazi carregat d'armes i amb un enorme botí, pro-

bablement procedent de dipòsits d'or i joies incautats a Varsòvia, havia desaparegut dins d'un túnel pròxim a la frontera de Polònia amb Alemanya, l'any 1945, davant l'avanç de l'Exèrcit soviètic en direcció a Berlín.

Zuchowski va dir que la font inicial d'aquests rumors va ser un home que va explicar que havia ajudat a camuflar el tren. «Al seu llit de mort, aquesta persona va comunicar la informació juntament amb un esbós del lloc on es podria trobar», va explicar l'alt funcio-

nari polonès, sense entrar en més detalls.

Risc d'explosius

Notícies relacionades

Zuchowski va confirmar també que els experts del Ministeri de Cultura ja estan estudiant com arribar fins al tren enterrat. Els mitjans locals, mentrestant, han difós imatges d'equips perforant un lloc amb excavadores i altres màquines, encara que ha sigut impossible confirmar-ne la localització. El conservador del patrimoni cultural polonès, que va refusar concretar el lloc exacte de la troballa i la data d'inici de les operacions de desenterrament, va insistir en la perillositat de les tasques per la possibilitat  que el tren també contingui explosius. «Les operacions hauran de portar-les a terme equips d'especialistes, entre els quals hi ha d'haver artificiers, perquè hi ha el risc que el tren estigui minat», va afirmar.

La premsa local ha publicat reportatges assegurant que el tren misteriosament desaparegut procedia de la ciutat alemanya oriental de Breslau -avui anomenada Wroclaw i part de Polònia- i portava a dins fins a 300 tones d'or, així com lots de diamants i altres pedres precioses i maquinària industrial. Segons la llegenda local, el tren va entrar en un túnel a la muntanyosa regió de la Baixa Silèsia i no en va sortir mai.