Colau proposa la creació d'una xarxa de ciutats refugi

L'alcaldessa es reunirà amb ACNUR i Creu Roja per oferir-los la ciutat

«Farem tot el que estigui a les nostres mans», ha assegurat la regidora de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

L'alcaldessa de Barce-lona, Ada Colau, es reunirà la setmana que ve amb representants d'ACNUR, de Creu Roja i de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) amb l'objectiu de posar la capital catalana a la seva disposició i mostrar-los que la ciutat està disposada a acollir molts més refugiats dels que actualment acull. En aquesta reunió també hi assistiran tècnics locals de les àrees de drets civils, d'immigració i de relacions internacionals del consistori amb la finalitat d'estudiar el marge d'actuació municipal en un assumpte competència de l'Estat i de la Unió Europea.

En el marc de la trobada Colau plantejarà la creació d'una xarxa de ciutats refugi, idea que va llançar ahir al matí en un sentit text publicat a la seva pàgina personal de Facebook. «Encara que es tracta d'un tema de competència estatal i europea, des de Barcelona farem tot el que puguem per participar d'una xarxa de ciutats refugi. Volem ciutats compromeses amb els drets humans i amb la vida, ciutats de les quals ens sentim orgullosos», va escriure l'alcaldessa de Barcelona en un text en el qual també va criticar el cinisme d'«una part d'Europa» que «plora, crida, vol que els refugiats se salvin, que no morin», però que a la vegada desitja «que no vinguin, que se'n vagin, que no existeixin i que no hàgim de veure'ls per televisió, i menys als nostres carrers, amb les seves mantes, al metro, o a les escales de casa nostra».

MISSATGE AL PP / En un clar missatge a la política del candidat popular a les eleccions catalanes, Xavier García-Albiol, l'alcaldessa de Barcelona apunta en el text citat els que «de forma irresponsable promouen la por als altres, els il·legals, els que vénen a vendre sense llicència, a gastar la nostra sanitat, a quedar-se amb les nostres ajudes, a ocupar les nostres places de col·legi, a demanar, a pidolar, a delinquir».

En el mateixa missiva 2.0 Colau va llançar un no menys emotiu missatge «a Europa»: «Europeus, obrim els ulls. No hi haurà prou murs ni filferros que parin això. Ni gasos lacrimògens ni pilotes de goma. O abordem un drama humà des de la capacitat d'estimar que ens fa humans, o acabarem tots deshumanitzats. I hi haurà més morts, molts més. Aquesta no és una batalla per protegir-nos dels altres. Ara mateix això és una guerra contra la vida».

Notícies relacionades

Per la seva part, el líder d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, va demanar ahir a l'ajuntament i, posteriorment, a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l'acollida de refugiats sirians a la ciutat, «en la línia del que es va fer durant la guerra de Bòsnia, quan Sarajevo es va convertir en el districte 11 de Barcelona».

El cap dels republicans a la capital catalana va manifestar així mateix en una entrevista a Rac-1 que la ciutadania catalana «no pot quedar al marge d'aquesta tragèdia humana», i va insistir que Barcelona ha d'assumir «el seu rol de capital» i participar de forma activa en una ràpida solució «de convivència, cooperació i seguretat».